40 onverklaarde doden per dag sinds 2020. Volg het liveblog vanaf het #oversterftecongres

Vandaag is in Driebergen het Oversterftecongres, georganiseerd door ZonMW in opdracht van het ministerie van VWS. Marianne is erbij en houdt op deze pagina een liveblog bij, exclusief voor leden van Club van Dwarskijkers.

Het voorgesprek met Eline van den Broek, die vandaag ook spreekt op het congres kijk je hier.

Hier zie je alles wat we al publiceerden over oversterfte.

De liveblog van 11.00 uur is toegevoegd. RIVM en CBS krijgen meer tijd in de plenaire zaal dan alle onderzoekers vandaag, terwijl zij oude data presenteren die geen antwoord geven op de vraag: waar komt de oversterfte vandaan.

[update 13.00 uur]

Er zijn 4 deelsessies tegelijkertijd waarin de echte onderzoeken worden gepresenteerd waar het vandaag om draait. Je kunt er maar 1 volgen en mist dus ¾ van de resultaten. Ik zat bij de deelsessie over vaccinaties. Hier mijn verslag.

 [update 14.00 uur]

Hier staan alle presentaties van de sprekers op het #oversterftecongres

[update 14.30 uur]

Ok, die terugkoppeling van de deelsessies stelde dus niets voor. Lees en huiver. Het onderzoek van Eline werd niet eens genoemd!

[update 15.30 uur]

Verslag van 4 presentaties over data, datadelen en ethiek van datadelen lees je hier. [sorry ik begin cynisch te worden nu]

[update 16.00 uur]

In de panelsessie eindelijk wat vuurwerk met een woeste Agnes Kant van Lareb. Ook haar club kan moeilijk aan data komen en moet er grof voor betalen. Verslag lees je hier.

Om 17.00 uur is het liveblog gesloten. Het was een teleurstellende dag. De urgentie ontbrak om daadwerkelijk antwoord te krijgen op de vraag waar die 40 mensen per dag aan sterven. De onderzoekers waren het ondergeschoven kindje van de dag, verstopt in kleine zaaltjes.

Scroll naar boven