‘Ruim 2.000 extra hartpatiënten overleden omdat coronapatiënten voorrang kregen. Vaccineren hielp kwetsbaren niet.’ *video*

Dinsdag 5 maart presenteert gezondheidseconoom Dr Eline van den Broek-Altenburg op het congres van ZonMW de resultaten van haar onderzoek naar oversterfte onder hartpatiënten. De uitkomsten zijn schokkend. 2.150 mensen overleden omdat ze te laat werden gedotterd in de coronatijd door capaciteitsproblemen in de ziekenhuizen, die plaats moesten maken voor coronapatiënten. Vooral mensen die snel hulp nodig hadden overleden eerder.

Bovendien ontdekte de onderzoeksgroep van Van den Broek dat vaccineren van deze kwetsbare groep hartpatiënten geen effect heeft gehad. Hun levensverwachting werd er niet door beïnvloed, terwijl het hele beleid gericht was op het snel vaccineren van de kwetsbaren.

Is het oversterftemysterie hiermee verklaard? Nee, want nog altijd wordt een belangrijk deel van de data van zorgverzekeraars niet vrijgegeven. Kijk hier de hele uitleg van Eline van den Broek in gesprek met Marianne Zwagerman. Meer informatie over alle onderzoeken naar oversterfte vind je hier.

Marianne is dinsdag de hele dag in Driebergen op het congres aanwezig en zal exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers een liveblog bijhouden.

De uitzending met Eline van den Broek is exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers ook als podcast te beluisteren en zonder programmaonderbrekende reclame te bekijken. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl.BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven