De Tweede Kamer is voor D66 een oninteressant praatclubje en de koning een decorstuk *column*

De Europese Digitale Identiteit (eID), de permanente opvolger van de digitale enkelband waarmee in de coronacrisis werd gewerkt, wordt nu al gebouwd. Een digitale kluis, een wallet, waarin alles van burgers wordt bijgehouden zoals schulden, bezittingen, diploma’s, rijbewijzen, verzekeringen.

Ook al gaf de Tweede Kamer D66-staatssecretaris Alexandra Van Huffelen de opdracht mee om niet in te stemmen met de eID, deed ze dat toch. Toen Pieter Omtzigt haar erop wees dat ze daarmee de Grondwet overtrad en de Tweede Kamer tot een praatclubje degradeerde was ze niet onder de indruk. Waarom luisterde Van Huffelen niet naar de Kamer, in staatsrechtelijke zin haar opdrachtgever, wilde Renske Leijten weten. ‘Daar zag ik geen aanleiding voor want ik ben tevreden,’ was haar pedante antwoord.

De D66-prinses is tevreden met de invoering van een systeem waarmee met een druk op de knop rechten van burgers afgenomen kunnen worden en wat die burgers daarvan vinden interesseert haar geen snars.

Wie dat verbaast moet de foto nog maar eens bestuderen die het Koninklijk Huis twitterde na de landing op Bonaire aan het begin van het staatsbezoek. Parmantig staat Van Huffelen in het midden voor de vliegtuigtrap, met de Koninklijke familie achter haar ellebogen. De Tweede Kamer is voor haar een oninteressant praatclubje en de Koning een decorstuk.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers is. Lid ben je al voor 15 euro (incl BTW) per jaar. Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Word lid
Scroll naar boven