Het platteland opheffen voor een verkooptrucje van Rutte en Kaag *column*

Voor 10 miljard euro had het hele stikstofprobleem -in hoeverre dat überhaupt een probleem is heeft Ronald Plasterk afdoende uitgelegd– opgelost kunnen worden, becijferden de nijvere ambtenaren van ministerie van Financiën.

Hun politieke baas, Sigrid Kaag, wist dat al in mei. Toch liet zij als vicepremier van Nederland gebeuren dat haar collega minister Christianne van der Wal op 10 juni de rampzalige brief met het beruchte stikstofkleurplaatje verstuurde, gebaseerd op plannen die veel duurder uitpakken. De 24 miljard euro die door het kabinet is gereserveerd om de stikstof te bestrijden op de manier die Van der Wal voorstaat is niet genoeg, weten de ambtenaren van Kaag. Hun berekening komt op een duizelingwekkende 42 miljard euro uit.

[petjeaf_hide_content plan_id=”791632ce-6024-4e08-9764-35db499166aa” effect=”true”]

Kaag loog

Vorige week zei Kaag nog dat ze niet op de hoogte was van het rekenwerk van haar ambtenaren maar dat was een leugen, weten we dankzij diezelfde ambtenaren die via een lek naar de media voor elkaar kregen dat het kabinet hun sommetjes en notities alsnog moest vrijgeven. Uit de stukken doemt een grimmig beeld op. Met stikstofreductie heeft het allemaal weinig meer te maken, alles is erop gericht zoveel mogelijk boeren de nek om te draaien.

Om gericht wat aan de stikstofuitstoot te doen zou het uitkopen van 5.300 boeren volstaan. Met nog wat aanvullende maatregelen zijn we dan voor 10 miljard euro klaar.

Maar dit kabinet wil om onduidelijke redenen bijna 12.000 boeren weg hebben, waarna nog eens 17.500 boeren hun bedrijfsvoering grondig op de schop moeten nemen.

Het boerenpestbeleid raakt vijf keer zoveel boeren als nodig zou zijn voor de stikstofdoelen.

‘Overshooting’ noemen de ambtenaren op Financiën dat. Alsof Kaag en Van der Wal op de kermis bij de schiettent hun geweer niet richten op het ene boertje dat ze moeten raken om een suikerspin te winnen, maar zich omdraaien en met een mitrailleur de halve kermis wegmaaien.

10.000 euro per huishouden

Dat is niet alleen vervelend voor de boeren, wij hardwerkende burgers mogen 10.000 euro per huishouden bijdragen aan dit Ministerie van Onkunde. 10.000 euro die veel mensen niet hebben of heel goed kunnen gebruiken om de gaten te dichten die er vallen in de huishoudbegroting door de extreme inflatie. Verspild, door het putje gespoeld door Haagse machthebbers die zelf niet uit kunnen of willen leggen waarom ze hardnekkig vasthouden aan een anti-boer beleid. Is het domheid, is het kwaadaardigheid? Wat is het?

Zelfs ministers werden niet geïnformeerd

En hoe lang gaat de Tweede Kamer dat nog pikken, want ook de woordvoerders van de regeringspartijen wisten niet dat het kabinet doelbewust voor een veel hardere aanpak van de boeren koos dan nodig was. Zelfs niet alle ministers waren hiervan op de hoogte. De Rutte-doctrine is ook het kabinet ingesijpeld, niet alleen Kamerleden moeten maar afwachten of ze wel alle stukken krijgen die ze nodig hebben om de regering te controleren. Zelfs in de regering weet je niet of Rutte en Kaag je wel alles vertellen over miljarden euro’s kostend beleid waar jouw handtekening onder komt. De regeringsploeg liet zich erin luizen met het argument dat het ‘makkelijker te verkopen’ is om bijna alle boeren te raken dan te kiezen voor de gerichte aanpak van alleen de boeren die een probleem veroorzaken want ‘door hoog in te zetten deelt iedereen in de pijn’.

Het platteland opheffen voor een verkooptrucje van Rutte en Kaag.

Een ministersploeg die daar in tuint mag voor altijd op vakantie blijven.

Rick en ik spraken erover in #opznbek met oud VVD-Kamerlid Lodders

Donald Trump weet het simpel samen te vatten:

[/petjeaf_hide_content]

Scroll naar boven