‘Het RIVM heeft Johan Vollenbroek de munitie gegeven om iedere vergunning aan te vechten’

Een belangrijke doorbraak in het stikstofdebat vorige week, waarvan de implicaties nog niet goed lijken doorgedrongen in de politiek en de media. Het RIVM moest in de Tweede Kamer diep door het stof toen bleek dat ze voor de tweede keer kolossale fouten maakten bij het opstellen van de lijst van de 100 stikstof piekbelasters.

‘Het RIVM heeft nu voor het eerst heel stellig gezegd: het rekenmodel Aerius is niet geschikt om piekbelasters in beeld te brengen,’ zegt stikstofkenner Jan Cees Vogelaar. ‘Daarmee zeggen ze dus dat Aerius onbruikbaar is voor vergunningverlening en daarmee zeggen ze ook meteen: Aerius is ongeschikt voor natuurbescherming. Want je kunt niet met Aerius zien welke uitstootbron welk effect heeft op de natuur.

‘Het Aerius model kan dus niet gebruikt worden om het beleid van minister Van der Wal op te baseren. Dat heeft het ministerie en een groot deel van de Tweede Kamer wél altijd geroepen, maar nu is glashelder dat boeren uitkopen op basis van dit model kansloos is.’

Grote gevolgen

Is die boodschap wel bij de Kamerleden aangekomen? Begrijpen zij wat hiervan de impact is? ‘Tjeerd de Groot, Thom van Campen en Derk Boswijk deden net alsof er geen briefing was geweest,’ zegt Vogelaar. Hij is Groen-Links Kamerlid Laura Bromet erg dankbaar. Zij heeft met haar gedram om een lijst met piekbelasters te krijgen ongewild duidelijk gemaakt dat het systeem niet deugt.

Vogelaar ziet een veel groter gevolg van deze afgedwongen eerlijkheid door het RIVM: ‘Ze hebben in feite nu Johan Vollenbroek de munitie gegeven om iedere vergunning die er in Nederland wordt afgegeven op basis van Aerius berekeningen aan te vechten’. Er zal geen woonwijk of snelweg meer aangelegd kunnen worden. Nederland gaat nog veel verder op slot dan het al zat.

Hoe dan wel?

Hoe komen we uit deze impasse? Vogelaar en melkveehouder Irene van der Marel leggen uit hoe wél omgegaan moet worden met de Europese afspraken over de bescherming van de natuur in Nederland.

Wat de ‘zware delegatie‘ van 4 ministers, die door de EU met lege handen naar huis werd gestuurd, daar nou voor de zomer precies besprak over het Nederlandse stikstofbeleid? Vogelaar heeft er een WOO verzoek op lopen, dus daar komen we binnenkort achter.

Leden van de Club van Dwarskijkers kunnen dit gesprek ook als PODCAST luisteren op Spotify en hier zonder reclame bekijken.

Word lid

Scroll naar boven