In 2022 stierven vooral veel mensen onder de 50 jaar onverklaard #oversterftemysterie

Het CBS heeft vandaag de nieuwe (over)sterftecijfers bekend gemaakt en die zijn alweer schokkend. Voor het derde jaar op rij gingen in 2022 veel meer mensen dood.

Er stierven in 2022 ruim 14.000 mensen meer dan het CBS had verwacht. Dat is heel veel meer dan in 2015 en 2018 toen we zware griepgolven hadden.

.

En ja, veel van de dode mensen zijn stokoud. Maar! De oversterfte was in 2022 het hoogste onder mensen jonger dan 50 jaar. In die leeftijdscategorie gingen maar liefst 13% meer mensen dood dan verwacht.

Dat is buitengewoon zorgelijk en er móet opgehelderd worden wat hiervan de oorzaak is.

Dat weet namelijk niemand. Daarom heeft ZonMw twee miljoen euro gekregen van het ministerie van VWS om er onderzoek naar te doen.

Of dat onderzoek de antwoorden op gaat leveren die we zoeken is nog maar de vraag, want er wordt nog altijd onvoldoende data vrijgegeven om goed onderzoek mogelijk te maken.

.

Bovendien lijkt prof. Ruben van Gaalen, de demograaf van het CBS die op dit onderwerp in de media veel aan het woord komt, helemaal niet geïnteresseerd in de uitkomsten van het onderzoek. Hij doet alsof het onderzoek al afgerond is en de uitkomsten al bekend zijn. ‘De sterfte is een beetje van slag’ zegt hij tegen Nu.nl, maar ‘de overlijdens zijn in elk geval geen gevolg van de coronaprikken. Van Gaalen benadrukt nog maar eens dat daar geen enkel bewijs voor is. De vaccinaties werken juist goed tegen overlijden door COVID-19. Ook verhogen ze de kans op sterfte door andere oorzaken niet, meldden het RIVM en het CBS vorig jaar na onderzoek naar oversterfte in opdracht van de Tweede Kamer.’

Maar dat werd helemaal niet onderzocht in dat onderzoek, vertelden prof. Ronald Meester en dr. Eline van den Broek, die in de klankbordgroep zaten, vorig jaar bij Rick en mij op het podium van het NPO Podcastevent in Tivoli. Waarom blijft Van Gaalen dan volhouden dat het wel zo was? En waarom tikken media dat steeds maar weer over, terwijl ook de voorzitter van de klankbordgroep naar buiten bracht dat de héle klankbordgroep kanttekeningen plaatst bij de conclusies van het CBS en RIVM over de oversterfte. Dat is het echte mysterie. Het is erg genoeg dat deze mensen allemaal te vroeg stierven zonder dat we weten waarom. Het niet goed willen onderzoeken is onvergeeflijk.

Wil je mijn werk steunen? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Dat kost maar 15 euro per jaar incl. BTW. Dan krijg je exclusieve content, elke week een exclusieve column, uitnodigingen voor live events en nog meer.

Word lid
Scroll naar boven