Omgekeerde Prinsjesdag *column*

Laten we Prinsjesdag dit jaar omkeren!

Na het beschamende debat over stikstof en koopkracht, waarvoor het reces van de Tweede Kamer dinsdag werd onderbroken, is het nog duidelijker: we kunnen de grote problemen van deze tijd (die ze ‘crisis’ noemen omdat nergens een oplossing voor komt) niet aan Den Haag overlaten.

Een hele dag debatteren over wie wat wanneer waarom heeft gezegd, in plaats van waar het over moet gaan: hoe zorgen we ervoor dat mensen de energierekening kunnen betalen en hoe komen we uit de stikstoftunnel waar Rutte zich door Kaag in liet jagen?

Bijval

Die 25 miljard euro kunnen we echt beter besteden dan aan stikstofreductie, zeker nu de échte deskundigen over elkaar heen vallen met oplossingen die veel goedkoper en zinvoller zijn dan het plan van Van der Wal. Professor Han Lindeboom legde dat al eens uit in #opznkop, en gelukkig krijgt zijn betoog steeds meer bijval, ook in de Tweede Kamer.

Rutte schoof in het debat alles door naar Prinsjesdag, een trucje om tijd te kopen. Beter nemen we het heft zelf in handen en organiseren we een Omgekeerde Prinsjesdag, zoals we bespraken met protestzanger Hendrik Jan Bökkers in #opznbek:

Ik schreef een oproep aan de Koning:

Beste Willem-Alexander, we gaan het dit jaar heel anders doen op Prinsjesdag.

De troonrede houden we erin, want het is goed dat je een paar keer per jaar -vaker mag ook- het volk toespreekt. Er is al zoveel onzeker, laten we nu niet ook nog een discussie voeren over het nut van het Koningshuis. Jullie zijn er, we betalen jullie vorstelijk, spring uit die koets en zorg dat we elkaar weer vinden. Dit land snakt naar verbroedering. Alleen samen krijgen we Nederland misschien weer op koers. De troonrede krijgt dit jaar een andere inhoud en aanhef. Je hoeft niets op te lezen dat is geschreven door mensen die zijn ingehuurd om het volk te vertegenwoordigen, maar geen flauw idee hebben wat wij eigenlijk willen. Laten we aan de mensen zelf vragen hoe het moet, wat er in de troonrede moet staan.

De hele column lezen de leden van de Club van Dwarskijkers hier.

Word lid
Scroll naar boven