Zondag spraken Rick en Marianne gezondheidseconoom Dr. Eline van den Broek (professor aan de University van Vermont in de USA) en Prof. Ronald Meester (hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening aan de VU Amsterdam) op het podium in Tivoli tijdens het NPO Podcastevent. Zij zaten in de klankbordgroep van het onderzoek naar oversterfte waar Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer om vroeg.
Er zijn in 2021 (het coronajaar waarin een groot deel van de bevolking wel gevaccineerd) 16.000 mensen meer overleden dan het CBS had voorspeld. Nog meer dan in het eerste coronajaar 2020, toen er nog geen vaccins beschikbaar waren. Dat is vreemd en niemand weet wat de verklaring voor die oversterfte is.
De hele aflevering van deze speciale editie van onze podcast staat op YouTube. Je kunt hem natuurlijk ook luisteren in je podcastapp. Een korte samenvatting kijk je hier of hier.
Over het #oversterftemysterie schreef ik in mijn column in mei 2022 :
In 2020 gingen er ook al meer mensen dood dan verwacht, maar toen was de verklaring overzichtelijk. Er waren nog geen coronavaccins, er was te weinig bekend over hoe om te gaan met de ziekte en veel stokoude mensen die bij een flinke griepgolf het jaar daarvoor al het loodje gelegd zouden hebben leefden nog. Bij het eerste zuchtje corona stonden zij vooraan in de lange rij voor de crematoria en begraafplaatsen.
Het beeld over vorig jaar is mysterieuzer. Juist in verpleeghuizen gingen minder mensen dood dan becijferd terwijl in alle leeftijdsgroepen, ook de jongere, meer mensen overleden.
Wat het onderzoek boven water moet brengen is of het grote aantal extra doden wordt verklaard door het coronabeleid, zodat we kunnen voorkomen dat er bij een volgende uitbraak weer mensen de dood worden ingejaagd door de maatregelen. Waren er in 2021 doden te betreuren als gevolg van vaccins of van de lockdowns? Er komt mondjesmaat informatie naar buiten.
Er waren meer zelfdodingen in 2021 bijvoorbeeld, 15 procent meer onder jongvolwassenen. Bijwerkingencentrum Lareb heeft wat vaccindoden gemeld, maar weet ook dat de doodsoorzaak vaak niet te achterhalen is. Ook als er geen epidemie is wordt de helft van de doodsoorzaken fout in het systeem geregistreerd, omdat de lijkschouw alleen maar bedoeld is om door te geven dat iemand dood is. Niet om te onderzoeken waaraan iemand dood ging.
Het onderzoek dat Omtzigt wilde wordt voornamelijk uitgevoerd door de leveranciers van de cijfers, het CBS en het RIVM. De slager en het eigen vlees dus. En de klankbordgroep krijgt geen toegang tot de brondata van deze organisaties.