Stop de Eerste Kamer! Geen pandemie- en pensioenwet!

Volgende week maandag en dinsdag wil de oude Eerste Kamer een klap geven op de omstreden pandemiewet, de Wet Publieke Gezondheid, en de week daarna staat de pensioenwet op de vergaderagenda. Het is werkelijk onbestaanbaar dat partijen die bij de verkiezingen zo’n enorme opdoffer kregen in hun allerlaatste dagen op het pluche nog besluiten denken te moeten nemen over wetten die zo ingrijpend zijn als deze twee.

Het is als een doelpunt scoren in de laatste seconden van de blessuretijd van een wedstrijd waarin je van het veld werd gespeeld, terwijl het publiek al naar de uitgang loopt, de lichten in het stadion al worden gedoofd en de scheidsrechter zijn notitieblokje vast opbergt. Staatsrechtelijk zal het ongetwijfeld mogen, maar met vertegenwoordigen van het volk heeft het helemaal niets te maken. Het is goor, het is smerig, het is gemeen, het is achterbaks. Het is precies de reden waarom mensen hun vertrouwen in de politiek helemaal kwijt zijn geraakt.

Hele column hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW) Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Vanmiddag om 12.15 uur praten Rick en ik met Ilona Lagas, de fractieleider van BBB (de GROOTSTE fractie in de nieuwe Eerste Kamer) in Tivoli Utrecht op het NPO Podcastevent over de mogelijkheden om de oude Eerste Kamer te stoppen. Je kunt live meekijken met dit gesprek op NPO 1 Extra.

Scroll naar boven