Terroristen die Wilders willen vermoorden verdienen een tweede kans, maar Wilders niet? *column*

‘Geert Wilders is totaal geradicaliseerd,’ zei zijn leermeester Frits Bolkestein in 2010 in het tv-programma Buitenhof. ‘Zijn uitlatingen over de Koran passen niet bij de Nederlandse samenleving,’ vond de oud VVD-leider. 

Gelukkig kunnen mensen ook deradicaliseren, daar weet Bolkestein alles van nadat hij een hechte vriendschap sloot met de veroordeelde Hofstad-groep terroriste Soumaya Sahla. Sahla zat een gevangenisstraf van drie jaar uit. Toen dat isolement was opgeheven kreeg ze een royale tweede kans -tot in de hoogste kringen van de maatschappij- ook al bleven oprechte openbare excuses over haar daden uit.

Het isolement van Geert Wilders zal waarschijnlijk nooit helemaal opgeheven kunnen worden. Het is nauwelijks voor te stellen dat hij ooit nog in dezelfde vrijheid zal kunnen leven als Soumaya Sahla in Nederland kan. Maar zijn politieke isolement kan nu beëindigd worden, en daarmee het isolement van de miljoenen Nederlanders die zich -inmiddels al decennia- buitengesloten voelen in eigen land. Ook Wilders biedt geen excuses aan, maar hij herriep aan de informatietafel bij Ronald Plasterk wel de standpunten waarop Bolkestein hem in 2010 veroordeelde.

De hele column is hier te lezen en als podcast te beluisteren voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en reclamevrije video’s.

Scroll naar boven