“Wilders gaat de Kamer in als de PVV regeert” *podcast*

Hij zat van 2009 tot 2012 voor de PVV in de Tweede Kamer, toen de partij van Geert Wilders gedoogsteun gaf aan het kabinet met de VVD en het CDA. Dus Richard de Mos kan parallellen trekken met de huidige tijd. Hij sprak Wilders ook recent nog af en toe tijdens zijn werkzaamheden als medewerker van Wybren van Haga in de Tweede Kamer. Wij vragen De Mos in Op z’n Kop hoe hij denkt dat de formatie zal verlopen.

‘Ik denk dat Wilders kadaverdiscipline nodig heeft om die hele grote fractie goed te managen, maar zoals ik hem ken zal hij dat ook doen,’ zegt de Mos. ‘Wilders moet zorgen dat de kikkers in de kar blijven. Hij claimt wel terecht dat hij minister-president wil worden, want hij heeft de verkiezingen gewonnen. Maar ik denk dat hij en de mensen van de BBB, VVD en NSC over hun schaduw heen kunnen springen. Dan zie ik Wilders nog wel schuiven met die post van minister-president. Hij heeft met Plasterk als verkenner een goede move gedaan, misschien zit daar ook nog wel een ministerspost in.’

Ziet De Mos geen ministerskandidaten in de PVV-fractie? ‘Fleur Agema op zorg, die heeft zich daar echt in vastgebeten. Natuurlijk wil Wilders minister-president worden, maar hij wil ook besturen. Ik denk dat het heel goed kan dat hij gewoon zijn fractie gaat leiden, die optie houdt hij zeker open. Uiteindelijk zal iedereen water bij de wijn moeten doen.’

Het hele gesprek met Richard de Mos, ook over de asielzoekers in Kijkduin, luister je bij NPO Luister of in je podcastapp (editie 127).

Vind je ons werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor maar 15 euro per jaar (incl. BTW) krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, live-uitzendingen, video’s en podcasts.

Scroll naar boven