Windmolens verwoesten mensenlevens. Een schandaal groter dan de toeslagen en Groningen *podcast*

Windmolens schieten in Nederland als paddestoelen de grond uit. Steeds meer, steeds hoger, steeds dichter bij de huizen. Terwijl niemand weet -want dat is niet vooraf onderzocht!- wat het effect van die dingen is op de volksgezondheid en op de leefomgeving van de dieren.

‘We zijn hier weer een experiment aan het uitvoeren op de mensheid en op de totale flora en fauna,’ zegt Marianne Zwagerman in de podcast Op z’n Kop op NPO Radio 1. ‘En pas als alle walwissen dood en gedesoriĆ«nteerd zijn en alle buizerds uit de lucht geslagen, gaan we eens kijken of het wel een goed idee was.’

Rick van Velthuysen denkt dat de ongebreidelde bouw van windparken een groter schandaal in wording is dan de toeslagen en de aardbevingsschade in Groningen, nu blijkt dat mensen fysiek en psychisch de vernieling in gaan als ze te dicht bij windmolens wonen.

BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer deelt de zorgen van Rick en Marianne: ‘De milieu-effecten, de effecten op de gezondheid van mens en dier; we weten er eigenlijk nog niks van en toch dendert deze trein maar door om die klimaatdoelen te halen.’

Luister de hele Op z’n Kop (editie 139) in je podcastapp of op NPO radio 1

Henk riep de verantwoordelijke staatssecretaris naar de Kamer na een alarmerend stuk in het AD van Edwin Timmer (die we nog kennen van de legendarische live-uitzending van Op z’n Bek) waaruit bleek dat in Meeden (Groningen) mensen zich massaal bij de huisarts melden met gezondheidsklachten. Mensen worden daar gillend gek van het gebrom van de enorme windmolens.

Het kabinet vindt dat allemaal ‘echt wel heftig’, zei staatssecretaris Heijnen in de Tweede Kamer tegen Henk Vermeer. Ze erkent dat het ‘diep ingrijpt op de levens van mensen’. Maar ze weigert gehoor te geven aan de oproep van Vermeer om de pauze-knop in te drukken en te stoppen met bouwen van nog meer windmolens totdat duidelijk is wat de schadelijke effecten zijn. Het kabinet werkt aan nieuwe normen voor windmolens, maar ondertussen bouwen ze gewoon door.

Vermeer vergelijkt het windmolenbeleid met een zelfrijdende auto met slechte software: ‘we weten niet eens welke kant we op gaan maar we rijden door terwijl we zien dat die auto op een muur afrijdt’. Haast geboden aan de formerende partijen om de auto te stoppen voor het te laat is. Maar haalt iemand straks die windmolens dan ook weg? Marianne nomineert Rick als minister van Windemolensloop in het nieuwe kabinet.

Scroll naar boven