Ambachtscrisis – Wie redt de échte praktijkscholen?

Geen enkel vak leer je op school met een boek voor je neus. Echt vakmanschap leer je in de praktijk, maar daar is het schoolsysteem in Nederland niet op ingericht. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt wel dat hij het MBO héél belangrijk vindt maar neemt alle verkeerde beslissingen.

Dijkgraaf nam deze week het advies in ontvangst van de zoveelste taskforce die nadacht over een oplossing voor het tekort aan vakmensen in Nederland. Weet je hoeveel van de 12 mensen in dit clubje vergadertijgers zélf een vak leerde of uitoefende?

De macht moet terug naar het ambacht. Vakmensen moeten weer zelf mogen nadenken over hoe zij hun beroep uitoefenen en hun opvolgers opleiden.

Voor mijn nieuwe serie over de ambachtscrisis praat ik met de vakmensen zelf. Hoe denken zij dat de praktijkmensen van de toekomst opgeleid moeten worden? En wat doen ze daar zelf aan?

Stukadoors Michel en Peet Traub zetten een stukadoorsschool op en Elrie Bakker – Derks startte de Ambachtsacademie. Ze leerden mensen een nieuw vak zoals smid, kleermaker, schoenmaker, klusser, stukadoor en meubelmaker. Ze hielpen honderden mensen vanuit een uitkering of het asielzoekerscentrum naar een nieuwe carrière, vaak als zelfstandig ondernemer.

Maar hun scholen worden door de politiek de nek omgedraaid. Kan iemand de praktijkscholen in Nederland redden waar mensen écht een vak leren? Of laten we ons in slaap sussen door taskforces en wereldvreemde plannetjes van de minister en door door hem ingehuurde vergadertijgers?

Abonneer je op mijn YouTube kanaal om de volgende afleveringen niet te missen.

Wil je mijn werk steunen? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers, dat kan al voor een tientje per jaar. Een ander bedrag doneren mag ook. Clubleden kijken de video hier zonder onderbrekende reclame.

Word lid
Scroll naar boven