Uitgenodigd door een Kamerlid, weggejaagd door de ME. Hoe ondemocratisch is de digitale euro? *VIDEO*

Op 23 november kwam minister Sigrid Kaag dan eindelijk naar de Tweede Kamer om te vertellen wat de regering wil met de digitale euro (CBDC) die tégen de wil van onze Volksvertegenwoordigers toch als digitaal controlemiddel gebouwd wordt door de Europese Centrale Bank.

De digitale munt kan met politieke doelen geprogrammeerd worden om het gedrag van burgers te beïnvloeden en de privacy is niet gewaarborgd waardoor de centrale bank kan volgen hoe jij je geld uitgeeft, waarschuwt SP-Tweede Kamerlid Mahir Alkaya. Hij is al 2,5 jaar speciaal rapporteur op dit dossier namens de hele Tweede Kamer maar dreigt die functie neer te leggen omdat hij vindt dat het hele project te ondemocratisch is.

Alkaya riep in onze podcast Op z’n Kop bij NPO Radio 2 de luisteraars op om naar het debat te komen en daar gaven zij massaal gehoor aan. Honderden mensen stonden in de striemende regen voor de dichte deur van de Tweede Kamer, terwijl zij zich keurig aangemeld hadden. Met een bevestiging!

In plaats van excuses door de Kamervoorzitter kwam er politiemensen, ME-ers met wapenstokken en een zwaar bewapend peloton van de Koninklijke Marechaussee om onze luisteraars weg te jagen. Wij zaten op te nemen in de studiobus, middenin de charge door de ME. Luister hier de podcast die we daar maakten.

Kijk naar een ooggetuigenverslag en hoor Sigrid Kaag zichzelf tegenspreken in het debat. Met een dankwoord door Mahir Alkaya, die ook vertelt hoe het nu verder gaat en of we nog een keer naar de Kamer moeten komen.

Wil je helpen mijn werk mogelijk te maken én niks missen ? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers (al voor een tientje per jaar!) of doneer een bedrag via de ‘word lid’ pagina. Dwarskijkers kunnen deze video zonder onderbrekende reclame hier bekijken en als podcast hier beluisteren op Spotify.

Word lid
Scroll naar boven