Een boer verdient meer aan de verkoop van een papieren Haagse uitvinding dan aan de productie van voedsel. *column*

De twee grootste politieke uitdagingen van dit moment -het voeden van een explosief groeiende wereldbevolking met schaars land en water en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen- kunnen alleen behaald worden met de kennis van de Nederlandse agrarische industrie. Maar juist de politieke partijen die zeggen die doelen belangrijk te vinden slopen deze superieure bedrijfstak.

Tarnish Bright krijgt een nieuw baasje tijdens de grote opheffingsuitverkoop die boer Dogger organiseert op zijn boerderij. De beste melkveehouder van Nederland stopt ermee. De provincie Overijssel is de gelukkige winnaar in de strijd om zijn stikstofrechten. Schiphol, Rijkswaterstaat en bouwhongerige overheden staan ervoor in de rij met zakken geld. Een boer kan meer verdienen aan de verkoop van een papieren Haagse uitvinding dan aan de productie van voedsel.

En dat allemaal om de natuur te redden. Tarnish Bright graast in een Natura 2000 gebied en dat grenst bijna aan een misdaad in Nederland. Dus moet ze weg van haar stekje in Overijssel. Met haar stikstofrecht kan een prachtige snelweg worden aangelegd in Utrecht of kan het regeringsvliegtuig een paar keer extra opstijgen van de Kaagbaan op Schiphol met ministers die de wereld over vliegen om het klimaat te redden.

Hele column hier voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor een tientje per jaar.

Word lid
Scroll naar boven