Laat je pinpas thuis. Koop contant je vrijheid.

‘Die digitale munt zou voor mij een heel erg groot breekpunt worden,’ zegt schrijver en columnist Leon de Winter in de nieuwe aflevering (editie 85) van de podcast Op z’n Kop. ‘Ik wil niet leven in een omgeving waarin mensen zich hebben neergelegd bij dat verschijnsel, want je geeft andere mensen onwaarschijnlijk veel macht. Ik gun niemand zoveel macht over mij.’ In zijn nieuwe boek Het lied van Europa ziet hij een terugkeer naar de ruilhandel als de enige oplossing. Maar zo ver hoeft het natuurlijk niet te komen. Er is een heel simpele tussenweg waar we vandaag nog mee kunnen beginnen.

We kunnen (en moeten!) gewoon weer overschakelen op cash betalen. Pin een keer per week of vaker geld en laat je pinpas thuis als je de deur uit gaat.

Nee, dat is niet makkelijk. Het kost veel meer moeite om contant te betalen. Een uur nadat ik had besloten terug te schakelen naar cash stond ik bij de zelfscankassa van de AH en dacht ‘shit, wat nu?’. Het is makkelijker en sneller om even zelf te bliepen, maar zo maken ze je dus verslaafd aan de digitale controlemaatschappij.

Vergeet nooit dat vrijheid je belangrijkste bezit is. Geef dat niet zomaar weg en accepteer dat je er moeite voor mag doen. Kies andere winkels, ga naar de markt, koop direct bij de boer, sluit aan in de rij bij de gewone kassa, rijd naar een bemand tankstation.

100% overschakelen naar contant geld zal niemand lukken. Hoe reken je een vliegticket af of betaal je je energierekening zonder digitaal geld? Het is mij nog niet gelukt om een cash methode te bedenken waarmee je lid kunt worden van de Club van Dwarskijkers ….

Maar zelfs al doe je de helft cash dan helpt dat al enorm. Begin vandaag nog en #LaatJePinpasThuis.

Luisteraar Ronald liet een stapel van deze T-shirts maken die wij weggeven aan luisteraars die ons laten weten (met fotobewijs) dat ze over zijn geschakeld op contant geld.

Als je dat deed op een plek waar je er moeite voor moest doen maak je kans op zo’n T-shirt.

Zet je bewijs op Facebook, Twitter, Linkedin of Instagram, tag Marianne of Rick en gebruik de hashtags #LaatJePinpasThuis en #OpznKop.

Wil je mijn werk steunen én niks missen? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers voor slechts een tientje per jaar (ja sorry, digitaal overmaken).

Word lid
Scroll naar boven