D66 en Natuurmonumenten jagen met foute argumenten op de Nederlandse garnalenvissers *video*

Kleine motoren, wijde netten, minder visuren, kleinere visgebieden. De garnalenvissers veerden met alle ‘groene’ eisen mee om hun vergunningen te behouden. Maar het is nooit genoeg voor D66 en de natuurclubjes zoals Natuurmonumenten, die van het opmaken van de Postcoceloterij-miljoenen hun levenswerk hebben gemaakt. Die rusten niet voordat de laatste Nederlandse garnalenvisser uit de Waddenzee en voor de Noordzeekust is verdwenen.

Deze week was ik in de haven van Den Oever te gast op de WR40, de kotter van garnalenvisser Gerard Boerdijk. Ik sprak met hem, vissersvrouw Hillegonda Dijkman en gesaneerde visser Jan de Visser over het mes in de rug door de 15 natuurorganisaties die willen dat het ministerie van Landbouw en Visserij de vergunning van de vissers intrekt omdat zij schade zouden aanrichten aan de zeebodem en de organismen die daar leven.

De vissers zaten al in de gevarenzone omdat zij per 1 januari van dit jaar aanpassingen moesten doorvoeren aan de motoren van hun schepen om de stikstofuitstoot verder terug te brengen. De subsidieregeling daarvoor liet op zich wachten en de onderdelen zijn nauwelijks leverbaar.

Bovendien is de stikstof eis die aan de vissers wordt gesteld gebaseerd op foutieve RIVM data, die al zijn achterhaald dankzij professor Han Lindeboom.

Professor Lindeboom legde vorig jaar in Op z’n Kop uit dat het RIVM verzon (!) dat er stikstof uit zee kwam om het model te laten kloppen.

Dat is inmiddels (in redelijke mediastilte) gecorrigeerd door het RIVM. Lindeboom zegt vandaag op Twitter dat hiermee ook de basis van de onder claim van de natuurclubjes uitvalt waarmee ze de garnalenvissers aanvallen.

Ik kreeg een rondleiding van Gerard op zijn schip en sprak met de geƫmotioneerde Hillegonda. Kijk en oordeel zelf over het lot van de vissers die net als hun collega-voedselmakers op de boerderijen ons land uitgejaagd worden onder aanvoering van D66. En laat je door Gerard meenemen in zijn dagelijkse leven aan boord.

Voor leden van de Club van Dwarskijkers is de hele video hier te bekijken zonder onderbrekende reclame en hier te beluisteren als podcast. Lid ben je al voor 15 euro (incl BTW) per jaar. Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Word lid
Scroll naar boven