Slalommend tussen windmolens, boortorens en baggerschepen ontmaskeren zeehonden Tjeerd de Groot *column*

Als D66-Kamerlid Tjeerd de Groot ‘later groot is’ wil hij directeur van de Waddenvereniging worden. Hij lijkt zijn Kamerlidmaatschap te gebruiken als een sollicitatieprocedure voor dit knuffelclubje van de Postcodeloterij (bijdrage: half miljoen euro per jaar).

De Waddenzee is, net als de rest van de natuur in Nederland, in huiveringwekkende staat als je het geradicaliseerde D66-Kamerlid moet geloven. Tjeerd is op een kruistocht tegen de Nederlandse voedselmakers, of die nou op een boerderij, vissersboot of in een kas werken, omdat de natuur volgens hem geen dag meer kan wachten. Een tekst die VDD-minister Christianne Van der Wal letterlijk nakakelt waar ze maar kan.

Als het aan Tjeerd ligt mag er geen garnaal meer gevangen worden omdat de vissers de zeebodem kapot maken zodat er nauwelijks leven overblijft. In werkelijkheid gaat het zo goed met de Waddenzee dat er een zeehondenplaag is. De zeehonden vreten letterlijk de halve zee leeg. 43 procent van de vissen in de Waddenzee en 60 procent van de vissen in de ondiepe kustzone van de Noordzee verdwijnt niet in de netten van de vissers maar in de magen van de zeehonden.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers is. Lid ben je al voor 15 euro (incl BTW) per jaar. Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Word lid

Scroll naar boven