De EU grijpt de macht, terwijl jij naar het songfestival kijkt. Doe die TV uit en zet de radio aan vanavond! #OpznKop *Live*

Welkom in Europa, ik blijf hier tot ik doodga. Als we dan toch levenslang hebben in deze open inrichting, moeten we ons maar eens met het beleid gaan bemoeien. Er schuift steeds meer macht naar Europa, maar media zijn drukker met een liedjesfestijn dan met de aanstaande EU-verkiezingen. Daarom maken Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman op de avond van de finale van het Eurovisie Songfestival een speciale live-uitzending van Op z’n Kop op NPO Radio 1.

Want het is hoog tijd om onze Eurovisie te ontwikkelen. Voor mensen die niet van slechte muziek houden, maar wel van inhoud. Geen lijsttrekkersdebat met ingestudeerde folderteksten, maar een ideeënstrijd – van links tot rechts- over twee hoofdthema’s met experts en politici. Wordt de EU een digitale controlestaat en is er nou echt niks te doen tegen de massamigratie? We spreken erover met EU-lijsttrekkers en experts. En we zoeken de interactie met de kijkers en luisteraars, die kunnen meepraten in de NPO Radio 1 app en meechatten op de YouTube livestream. Relevante vragen en opmerkingen worden meegenomen in de uitzending. Kijk en praat dus mee! De livestream staat al voor je klaar.

ZATERDAGAVOND VAN 20 TOT 22 UUR LIVE OP NPO RADIO 1 EN OP YOUTUBE

Om in de stemming te komen schreef Marianne vrijdag al in haar Telegraaf column:

De EU broedt op een digitale controlestaat die geen Nederlander wil, die zelfs de Nederlandse Tweede Kamer niet wil, maar hij komt er toch. Digitale identiteit, chatcontrole, CBDC; de gemiddelde Nederlander haalt zijn schouders op en hakt vrolijk door de huiskamer op het deuntje van Joost Klein. Maar over een paar jaar zitten we op nare blaren die we niet aan zagen komen en dan is het allemaal niet meer terug te draaien.

Tegen de tijd dat de burgers door hebben in welk wespennest we ons nu aan steken zijn, leven we in een Nederland dat we nooit hadden willen hebben. Dan zijn de koeien al lang geruimd, zijn we voor ons voedsel afhankelijk van andere landen en moeten we met onze digitale ID bewijzen dat we recht hebben op een stukje kweekvlees terwijl in onze digitale EU-wallet de punten van onze ecologische footprint worden bijgeschreven.

De hele column is hier te lezen exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en reclamevrije video’s.

Scroll naar boven