We kunnen nog lang niet zonder olie en gas (maar wij hebben het niet meer) *column*

Niemand, behalve Rob Jetten, gelooft er nog in. De energietransitie is uitgedraaid op een faliekante mislukking. De groene zeepbel is doorgeprikt en daar ben ik blij om. Toch is het een ramp dat de energietransitie faalt, maar om een heel andere reden. Energie was jarenlang een speelbal van linkse klimaatfanatici, die voorspelden dat de planeet schroeiheet en onleefbaar zou worden. Maar nu de wereld echt in brand staat, door oprukkende oorlogen blijkt dat wij, Europeanen, onszelf superkwetsbaar en afhankelijk hebben gemaakt.

De EU consumeert nog veel olie en gas, maar produceert dat zelf nauwelijks meer. Bijna 80 procent van de energiebehoefte in de EU is gebaseerd op fossiele energiebronnen. En dat moeten we elders halen. Dat is niet langer alleen een logistiek vraagstuk. Energie is onderdeel geworden van het militair industrieel complex. Een chantagemiddel op het geopolitieke schaakbord.

De hele column is hier te lezen, exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en reclamevrije video’s.

Scroll naar boven