Een groot asielzoekerscentrum midden in Natura 2000 gebied? Hoe dan? *video*

In het Nera-gebouw in de Horstermeerpolder in Nederhorst den Berg, midden in Natura 2000 gebied, komt een groot asielzoekerscentrum waar 350 mensen gaan wonen. En dat in een polder met maar 700 inwoners.

Die polder was vroeger de moestuin van het Gooi. Er woonden alleen maar tuinders en boeren, zoals allebei mijn opa’s. Nu zijn er nog maar twee melkveehouders, tegen de rand van het natuurgebied waar het Nera-gebouw middenin staat. De melkveehouders moeten volgens het stikstofkaartje van minister Van der Wal 75 procent krimpen. 75 procent van de koeien moeten weg, maar een paar honderd meter verderop mogen wel honderden mensen komen wonen.

Is er iemand die uit kan leggen hoe dat kan? En hoe zit het met de dassen in de polder? Is er een dassenburcht en kan die de bouw van het asielzoekerscentrum tegenhouden? Ik ging op onderzoek uit.

Leden van de Club van Dwarskijkers kunnen hier de video zien zonder onderbrekende reclame. Wil je mijn werk steunen? Word dan lid van de Club voor maar 15 euro per jaar excl. BTW. Dan krijg je toegang tot exclusieve content en meer.

Scroll naar boven