Is alleen de bevriende #persveilig? Wel als het aan Hugo de Jonge ligt. *video*

Komt dat even mooi uit! Donderdag debatteert de Tweede Kamer met D66-staatssecretaris van Media, Gunay Uslu, over persvrijheid en persveiligheid. De staatssecretaris schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer bij haar Plan van Aanpak: ‘Persvrijheid is een belangrijke pijler van onze samenleving en onze democratische rechtsstaat. Zonder een vrije pers vindt er geen controle plaats op de macht, kunnen mensen zich onvoldoende informeren over wat er speelt in hun omgeving en is een vrij en open debat onmogelijk. Wij zijn als kabinet ons ervan bewust dat de persvrijheid continu onze
aandacht vraagt.’

Het kabinet, dat is dus inclusief Hugo de Jonge. Hoe rijmt minister De Jonge deze mooie woorden van zijn collega met zijn oproep aan de Telegraaf om mij niet langer een podium te geven als columnist? Dat is een keiharde inmenging van het kabinet (want een minister spreekt staatsrechtelijk altijd namens het hele kabinet) met de meningsvorming in Nederland. De campagne #persveilig, die ervoor moet zorgen dat mediamakers in vrijheid en veiligheid hun werk onafhankelijk kunnen doen geldt blijkbaar alleen voor makers die dezelfde mening hebben als het kabinet.

Terecht riep Martin Bosma dinsdag in de Tweede Kamer Hugo de Jonge op om bij het debat van donderdag aanwezig te zijn. De Jonge zal tekst en uitleg moeten geven over zijn poging om mij als columnist de mond te snoeren. Je kunt al raden hoe de stemming daarover afliep…..

Een verrassing is het niet, want die hele #persveilig campagne sloeg vanaf het begin al nergens op. Ik heb als columnist door de jaren heen ook mijn portie bedreigingen (en erger) gehad maar dan is de politie er niet. Rechtse mensen kunnen geen aangifte doen, want die passen niet in het profiel van slachtoffer (en gelukkig maar). Lees of luister nog maar eens terug wat ik in 2019 bij BNR schreef over de lancering van de #persveilig campagne en de bedenkelijke rol van Sigrid Kaag:

De hele column kan je hier (gratis) teruglezen en terugluisteren.

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor slechts 15 euro per jaar (incl. BTW) krijg je toegang tot exclusieve content en zorg je ervoor dat ik video‚Äôs en columns kan maken. Waarvoor dank!

Scroll naar boven