Is de rammelende democratie in de EU te redden? #DDDEU live, vanavond 19.30 uur

‘De Europese trein dendert voort, vanuit de gedachte: een interne markt is goed voor de economie en de Euro gaat dat ook nog eens verder bestendigen. Er zijn telkens stappen naar voren genomen, steeds meer nieuwe lidstaten bij de Europese Unie. Maar iedere keer is er te weinig tijd en ruimte genomen voor een goede discussie, vanuit een soort Europees ideaal,’ zei journalist Lise Witteman laatst in Op z’n Kop. Lise schreef het boek ‘Wie let er op Brussel’ waarin ze de noodkreet uit dat de EU betere waakhonden nodig heeft. ‘Mijn grote angst is dat we nu weer enorme fouten maken,’ zegt Witteman. ‘Steeds meer lidstaten en een Europees defensieapparaat, terwijl ons democratische huis rammelt. Dat moeten we toch ook echt eerst op orde hebben voordat we dat soort uitbreidingsstappen kunnen gaan maken’.

Gaan de verkiezingen van 6 juni daarin verandering brengen? Gaat er eindelijk een minder idealistische wind waaien in Brussel? Daarover spraken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen zaterdagavond met vier lijsttrekkers bij de EU-verkiezingen in een speciale live editie van Op z’n Kop op NPO Radio 1, die je hier terug kunt kijken.  #kijktip

Vanavond praat Marianne in een Dwars door de EU Live met Europarlementariër Dorien Rookmaker. Zij zit sinds 2020 in het Europees Parlement (en daarvoor in de Eerste Kamer) en doet aan de komende verkiezingen mee met een nieuw partijloos initiatief: Meer Directe Democratie. Heeft dit kans van slagen? Hoe kijkt zij tegen de mogelijkheden aan om de EU democratischer te maken? Deelt ze de zorgen van Marianne dat de EU meer en meer verandert in een digitale controlestaat?

Kijk en praat vanavond mee met deze live uitzending op YouTube om 19.30 uur.

De uitzending komt later ook als podcast en reclamevrije video beschikbaar, exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (excl. BTW). Daarmee krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns en podcasts en maak je video’s zoals deze mogelijk. Waarvoor dank!

Scroll naar boven