Mannen kunnen wel menstrueren maar vrouwen kunnen geen monsters zijn *column*

In het doorgeslagen streven naar gendergelijkheid moeten we tegenwoordig zelfs geloven dat mannen kunnen menstrueren, maar dat vrouwen tot gruwelijke misdaden in staat zijn schuiven we liever onder het tapijt. Zo ver gaat het gelijkdenken dan weer niet. Terwijl de feiten niet liegen (al worden ze wel bizar slecht geregistreerd).

Vrouwen zijn bijvoorbeeld vaker daders van huiselijk geweld dan mannen, zeker bij geweld tegen kinderen. Bij seksueel misbruik van kinderen is de dader veel vaker een man, bij alle andere vormen van fysieke en emotionele mishandeling zijn vrouwelijke daders veruit in de meerderheid.

Hoe compleet die cijfers zijn is nog maar de vraag. De politie leeft nog in de jaren ’50 als het gaat om de beeldvorming over mannen en vrouwen. Mannen krijgen nauwelijks de kans om aangifte te doen als slachtoffer, als ze dat al willen. Mannen zijn daders en vrouwen weerloze slachtoffers, met die mindset staat de gemiddelde wijkagent achter de balie.

Saskia Belleman zat deze week bij een gruwelijke rechtszaak die maar weer eens aantoonde dat ook moeders loeders kunnen zijn. De op het oog keurige Nancy, ze zou zo ergens voor D66 in de gemeenteraad kunnen zitten, bleek haar dochter te drogeren zodat ze verkracht kon worden om de sadomasochistische engerd die Nancy oppikte op een datingsite te plezieren. Nancy wierp zich op als kinderoppas waarna ze de piepjonge kinderen verkrachtte terwijl haar minnaar via een videoverbinding meekeek.

De minnaar (die de kinderen dus niet aanraakte) gaat heus voor lange tijd de bak in. Voor de hoofddader, keurige Nancy, is het lastiger de strafmaat te bepalen omdat justitie voor vrouwelijke daders niet beschikt over een instrument om in te schatten hoe groot het risico op herhaling is. En zo komen vrouwen met lagere straffen weg dan mannen, zelfs als hun misdaden erger zijn. Mannen gaan naar de gevangenis, vrouwen naar de hulpverlening.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Dan krijg je elke week een column, nog meer exclusieve content, uitnodigingen voor live-events en steun je mijn werk.

Word lid
Scroll naar boven