Prominente D66’er Ingrid Thijssen: ‘We maken met ons opgeheven vingertje de welvaart van onze kinderen kapot’ *video*

VNO-NCW voorzitter en prominent – ze noemt dat zelf ‘snurkend’– D66-lid Ingrid Thijssen deed een paar heftige uitspraken in de Tweede Kamer deze week: ‘Een van mijn diepste zorgen, als ik even zo eerlijk mag zijn over wat er aan het gebeuren is in Nederland en Europa: terwijl we met de beste bedoelingen met allerlei regelgeving komen waar we met een opgeheven vinger naar de wereld staan, maken we tegelijkertijd onze welvaart kapot voor onze kinderen en kleinkinderen.’

Thijssen was in de Tweede Kamer om haar visie te geven op de Initiatiefwet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen. Deze wet, die onder meer is ingediend door SP-Kamerlid Mahir Alkaya, wil de schending van mensenrechten, arbeidsrechten en het milieu tegengaan in de productieketens bij buitenlandse handel. Zo worden Nederlandse bedrijven en ondernemers verantwoordelijk voor hoe hun buitenlandse toeleveranciers omgaan met hun personeel en met de lokale natuur.

Bedrijven, Boskalis voorop, schreeuwen al een tijdje moord en brand over deze nieuwe wet. Boskalis topman Peter Berdowski kondigde eind vorig jaar zelfs in het FD aan dat zijn bedrijf Nederland zal verlaten als dit soort wetten blijven komen.

Dat geldt trouwens niet voor alle bedrijven. Winkelketen Zeeman steunt de wet bijvoorbeeld.

.

Berdowski was ook uitgenodigd in de Tweede Kamer en dat gaf een mooie botsing van culturen. De echte wereld drong even binnen in de Haagse stolp. Hij legde met een praktijkvoorbeeld uit wat die wet voor zijn bedrijf betekent. Om een zandmotor aan te kunnen leggen in Togo, zoals er eerder al een bij Kijkduin voor de kust kwam om te beschermen tegen waterspiegelstijging, moet zijn bedrijf zelfs lokale vrachtwagenchauffeurs naar de oogarts in Togo sturen.

Kijk zeker even het deel van het debat terug waar Berdowski het woord voert, dat is langer dan alleen het fragment hierboven. Maar heeft de Boskalis CEO de Kamerleden overtuigd? Ik was vooraf #TeamBoskalis, had er zelfs een paar weken geleden al in een column over geschreven. Maar als ik heel eerlijk ben, vond ik het pleidooi van Berdowski muffig. Hij klonk als een ondernemer die in de jaren ’70 is blijven hangen. Mijn volledige nabeschouwing van het debat luister je hier in de nieuwe aflevering van #opznkop. Hieronder vast een fragment.

Wil je mijn werk steunen? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Dat kost maar €15 per jaar incl. BTW. Dan krijg je exclusieve content, uitnodigingen voor live events en nog meer.

Word lid

Scroll naar boven