Mest is het bruine goud. Maar onze weilanden ermee voeden mag niet van Europa *column*

Rutte zei dat ‘Nederland in het verleden wel heeft geknokt voor onze nationale belangen’ en dat de ‘nitraatrichtlijn een succes is’. Dat is –sorry dat ik het zo duidelijk moet zeggen- een keiharde leugen. Uit Woo-verzoeken is allang gebleken dat de Nederlandse ministers van Landbouw jarenlang de bal lieten vallen als het gaat om het mestbeleid.

Is het onkunde? Onwil? Ik weet het niet. Ik weet wel dat de wereld maar achttien weken voedselvoorraad heeft, terwijl de bevolking explosief groeit. Dat onze vruchtbare rivierdelta een voedselparadijs is, dat we moeten koesteren. En dat er zonder een gezonde koeienflats op zijn tijd niks groeit. Mest is het bruine goud. Maar onze weilanden ermee voeden mag niet van Europa.

De hele column is hier te lezen en als podcast te beluisteren voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en reclamevrije video’s.

Luister ook de buitengewoon interessante podcast van januari 2023 over dit onderwerp terug waar mestwetenschapper Herman de Boer uitlegt hoe bezopen het EU-mestbeleid uitpakt voor de Nederlandse boeren. Hele uitzending hier.

Scroll naar boven