Moeten oude mensen dood om het klimaat te redden? *video*

Emeritus hoogleraar volksgezondheid Johan Mackenbach gooit een flinke steen in de vijver van het bejaardenhuis dat Nederland is geworden. Of het even een tandje minder kan met dat steeds ouder worden, want oude mensen cruisen de wereld over en dat is hartstikke slecht voor het klimaat. In het FD zegt Mackenbach : ‘Ik ben tot de overtuiging gekomen dat er een keerzijde zit aan de toegenomen levensverwachting. Wij hebben onze hoge levensverwachting gerealiseerd met behulp van een enorme ecologische voetafdruk. Die twee kun je niet los van elkaar zien. Wij worden zo oud doordat we op grote schaal fossiele brandstoffen hebben verstookt.’

Ik deel niet het klimaatalarmisme van Mackenbach, maar voelde mij wel gesteund door zijn pleidooi, dat een beetje overeenkomt met mijn beruchte #dorhout column. Dus gingen Rick en ik met prof. dr. Mackenback in gesprek in de nieuwe Op z’n Kop (editie 120 in je podcastapp). Daar bleek Mackenbach het overigens met ons eens te zijn. Hij vond ook dat jonge mensen in de coronacrisis veel te veel offers hebben moeten brengen om oude mensen te redden.

Knarsetandend

Dat zegt Mackenbach niet met de kennis van nu, hij was in 2020 al heel kritisch op de coronamaatregelen bij zijn afscheidsrede als professor in het Erasmus MC. De hele rede is terug te zien op YouTube (kijktip!). Voor mensen zonder geduld: schuif even door naar minuut 29. Daar zegt de professor: ‘Niet eerder in de recente geschiedenis zijn hele samenlevingen deels stilgelegd om een pandemie te bedwingen en de offers die daarvoor moesten worden gebracht zijn ongehoord groot. Alleen in absolute, maar ook in relatieve zin hebben we heel veel moeten uitgeven om grotere gezondheidsschade te voorkomen, namelijk minimaal € 160.000 voor ieder gezond levensjaar dat we hebben veiliggesteld. Dat is veel meer dan we normaal gesproken in de gezondheidszorg mogen uitgeven aan een nieuwe vaccinatie of zelfs een nieuw kankermedicijn. Het historisch unieke van deze pandemie is de kennelijk enorme betalingsbereidheid vrijwel overal ter wereld om de dreiging van een groot aantal sterfgevallen af te wenden. Wat zullen toekomstige generaties hiervan nu vinden? Ik verwacht dat men bewondering zal hebben voor onze daadkracht en solidariteit, maar ook knarsetandend zal terugkijken. Ook dit hoofdstuk in de geschiedenis van de Volksgezondheid is minder onschuldig dan het lijkt.

Het is opmerkelijk dat het pleidooi van Mackenbach, die in 2020 dus in hetzelfde ziekenhuis werkte als Diedrik Gommers en Marion Koopmans (!), helemaal niet is opgepikt in de media! Zijn verhaal komt grotendeels overeen met dat van de denkers van Herstel NL en we weten nog hoe die in de media geridiculiseerd werden en door politieke tegenwerking moesten stoppen met hun werk.

Maar hoe zit het nu met die oude mensen? Moeten ze dood? Nou, dat ligt iets genuanceerder legt de professor uit. En hij heeft niet alleen de oude mensen in het vizier, ook jongere mensen moeten maar wat meer pijn lijden als blijkt dat een medicijn of bijvoorbeeld verdoving bij de tandarts slecht is voor het klimaat. Gaat iemand dat even uitleggen dat de rubberentegeljongetjes en -meisjes van Extinction Rebellion?

Luister de hele Op z’n Kop met Mackenbach in je podcastapp of via NPO Luister. Ook, of misschien juist, als je denkt dat het wel een beetje meevalt met de klimaatschade.

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor maar 15 euro per jaar (incl. BTW) steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven