Onder leiding van Sigrid -Sinterklaas- Kaag is er geld weggesmeten alsof het afval was *column*

Onder leiding van Sigrid -Sinterklaas- Kaag is er geld weggesmeten alsof het afval was, dus moet er zeker € 17 miljard bezuinigd worden. Bezuinigen is hier het verkeerde woord. Het impliceert zuinig doen, op een houtje bijten, de broekriem een gaatje aanhalen. Terwijl het minder uitgeven van € 17.000 miljoen een makkie is. Gewoon iets minder geld verbranden.

Kijk naar de grootste kostenpost op de rijksbegroting, het ministerie van VWS. Dat is het ministerie dat eerst werd geleid door een onbekwame basisschoolleraar, toen door een arts die de benen nam en zes weken vermist was voordat hij in Singapore opdook, en nu door een gepensioneerde nieuwslezer.

Dat ministerie geeft dit jaar € 111 miljard uit. Geen enkel ander ministerie jaagt er zoveel geld doorheen. We hebben dus € 111.000 miljoen in handen gegeven van een gepensioneerde nieuwslezer, zonder enige opleiding of ervaring in het leiden van een groot bedrijf of relevante werkervaring in de gezondheidszorg. Om het in perspectief te plaatsen: de jaaromzet van ASML is € 27 miljard, bij Heineken is dat € 34 miljard. Geen Nederlands bedrijf komt zelfs maar in de buurt van het bedrag dat er bij VWS omgaat.

Of dat geld nuttig besteed wordt weet niemand.

De hele column is hier te lezen en als podcast te beluisteren voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en reclamevrije video’s

Scroll naar boven