Oorlogsheld Gijs Tuinman wil minister van defensie worden, maar defensie is een hoax, een leugen *video*

Hij staat op de derde plek van de BBB kieslijst en is beschikbaar om in het volgende kabinet minister van Defensie te worden, maar Marianne ziet oorlogsheld Gijs Tuinman als de ideale minister van Weerbaarheid. Defensie kunnen we beter afschaffen, want we kúnnen ons helemaal niet verdedigen. Defensie is een hoax, een leugen, schreef Marianne al in haar boek Kluitjesvolk. Doen alsof we een defensie hebben is een mooi staaltje van schijnveiligheid. Precies waar we van af moeten.

We lieten ons in de Tweede Wereldoorlog in vier dagen onder de voet lopen en er is niemand die gelooft dat ons leger er nu beter voorstaat en dat we nu in staat zouden zijn om langer stand te houden. We hebben vier gammele onderzeeboten op een totale marinevloot van maar liefst 28 (!) schepen, zo’n honderd minder dan in de jaren 1950, en we bakkeleiden vijftien jaar over het vervangen van een paar straaljagers. De opkomstplicht is ruim twintig jaar geleden opgeschort, dus laten we ons ook geen illusies maken over de capaciteiten van onze bevolking om zich te weren.

Laten we het ministerie van Defensie omvormen tot het ministerie van Weerbaarheid, zegt Marianne tegen Tuinman in de nieuwe aflevering van Op z’n Kop. Want we hebben veel meer aan weerbaarheid dan aan een verdediging die toch niet kan verdedigen.

.

Leden van de Club van Dwarskijkers kunnen hier het hoofdstuk over het ministerie van Weerbaarheid uit het boek Kluitjesvolk lezen.

Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Dan krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en video’s.

Op z’n Kop luister je gratis in je podcastapp of op NPO Luister.

Scroll naar boven