Oud-NPO baas Ton F. van Dijk: ‘Er is veel matige journalistiek bij de NPO, laat de ombudsvrouw alles onderzoeken’.

In HP De Tijd voorspelt Ton F. van Dijk het einde van het publieke omroepbestel nu de NPO van Ongehoord Nederland af wil. Van Dijk was zelf ooit verantwoordelijk voor de programmering van alle tv-zenders van de NPO en kijkt met afgrijzen naar de huidige situatie op het Mediapark.

Er wordt door de NPO met twee maten gemeten in de discussie rondom Ongehoord Nederland, vindt Van Dijk. Want er is wel meer matige journalistiek bij de NPO. ‘WNL op Zondag is een tamelijk kritiekloos programma waarbij nauwelijks echte discussies worden gevoerd. Dat heeft niets meer te maken met het rechtse geluid van De Telegraaf, waar het ooit om begonnen is,’ zegt hij in de nieuwe editie van Op z’n Kop bij NPO Radio 2.

‘Er is bij de NPO veel journalistieke vooringenomenheid,’ vindt Van Dijk. ‘OP1 is een heel erg matig journalistiek programma waar erg eenzijdig elke keer dezelfde mensen aan tafel komen. Dat is eigenlijk ook een heel groot journalistiek deficit, dat ook onderzocht moet worden door de ombudsvrouw.’

Van Dijk wil dat de NPO ombudsvrouw veel breder onderzoekt waar het mis gaat met de journalistiek bij de publieke omroep: ‘Ik denk dat er veel meer onderzoeken te doen zijn door de ombudsvrouw. Zij is twee maanden na de start van Ongehoord Nederland al ingezet om onderzoek naar die omroep te doen. Haar bevindingen worden nu gebruikt om Ongehoord Nederland uit het bestel te krijgen. Dat vind ik riskant voor de positie van de ombudsvrouw, die moet kritisch kijken naar alle programma’s en niet een instrument zijn in de handen van de Raad van de Bestuur om een omroep weg te krijgen’.

Hij hekelt de volgzaamheid van de NPO, met name van de NOS: ‘De publieke omroep is van nature vrij gouvernementeel, ook journalistiek gezien. Ze zijn vrij snel geneigd om te geloven wat de overheid zegt. Dat is zorgelijk. Ook wat er met corona gebeurd is bijvoorbeeld, dat werd in het begin allemaal tamelijk kritiekloos overgenomen.’

Van Dijk vindt dat de publieke omroep veel meer inhoud en kwaliteit moet leveren. ‘Een publieke omroep zou puur bezig moeten zijn met de vraag: wat kunnen wij toevoegen aan commerciële talkshows? Bijvoorbeeld door wel 50 minuten de diepte in te gaan met een minister. Nu hebben ze in OP1 een minister zitten en gaan ze na vijf minuten over naar Gordon.’

Luister de hele uitzending van Op z’n Kop voor nog meer gepeperde uitspraken van Ton F. van Dijk, ondermeer over het nepotisme bij de NPO.

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor slechts 15 euro per jaar (incl. BTW) steun je mijn werk, krijg je toegang tot mijn columns en andere exclusieve content.

Scroll naar boven