De meest hardleerse minister mag oefenen met het uitgeven van tientallen miljarden euro’s *column*

Rob Jetten gaat 28.000 miljoen euro uitgeven om het klimaat te redden en iedereen, behalve misschien Rob Jetten zelf, weet dat we geen micrograadje minder opwarming kopen met deze duizelingwekkende hoeveelheid belastinggeld.

Het wordt zonder twijfel de grootste verspilling van belastinggeld ooit vertoond, bovenop de 24.300 miljoen euro die Jetten’s VVD-collega Christianne van der Wal uit mag geven aan de ‘transitie van het landelijk gebied en de natuur’ in Nederland.

In het debat over dat fonds, net voor het mei-reces, constateerde VVD-Kamerlid Thom van Campen dat zijn VVD-minister wel erg veel ruimte krijgt van het kabinet: ‘Welke checks-and-balances zijn opgenomen’?, wilde hij weten. ‘Het wetsvoorstel maakt externe advisering mogelijk, maar verplicht dit niet. De kaders die het wetsvoorstel geeft, zijn flexibel. Zo kan worden afgeweken van in de wet opgenomen criteria. Dat is een bewuste keuze van de regering. Het is onderdeel van de lerende aanpak die wordt voorgestaan.’

Lerende aanpak? De meest hardleerse minister die er rondloopt mag oefenen met het uitgeven van 24.300 miljoen euro? De minister die als een blije kip door kakelde nadat ze van Johan Remkes in het openbaar een ferme tik om de oren kreeg zou nog ergens een greintje lerend vermogen hebben?

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro (incl. BTW) voor een heel jaar! Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven