Oversterfte-onderzoek: geld en tijd gaat op aan bureaucratie en data *video & podcast*

Wie nog dacht dat het oversterftemysterie opgelost gaat worden dankzij alle onderzoeken die nu lopen wordt in de nieuwe editie van Op z’n Kop uit de droom geholpen door Dr Eline van den Broek, die een van de onderzoeken uitvoert.

Zij kreeg, net als de andere onderzoekers, zes maanden en 50.000 euro voor haar onderzoek. Maar die tijd én het geld gaat vrijwel helemaal op aan het in handen krijgen van de data waarmee het onderzoek uitgevoerd moet worden. Elke vragenlijst die jij invult bij een arts komt in handen van schimmige clubjes die er vervolgens veel geld mee verdienen. Zelfs voor een belangrijk onderzoek als dat van de onverklaarde oversterfte wordt de data niet snel en gratis vrijgegeven.

Luister de hele aflevering hier waarin Bram Bakker en Eline van den Broek ook praten over het Lareb onderzoek naar afwijkingen in menstruatie na de corona-vaccinatie en hoe wij ons vertrouwen in de overheid terug kunnen krijgen.

Op Linkedin voegt Eline nog een paar vragen toe: ‘Waarom had bijwerkingencentrum Lareb al maanden geleden vaccinatiedata van het RIVM? In samenwerking met het RIVM, Nivel, PHARMO, STIZON en ZorgTTP startte Lareb een pilot om een infrastructuur te bouwen voor vervolganalyses op basis van zorgdata. Die pilot project richt zich op potentiële bijwerkingen van de coronavaccins. Binnen de opgezette infrastructuur zullen minimaal vijf mogelijke bijwerkingen onderzocht worden op basis van zorgdata. Met deze infrastructuur kan een vermoedelijke bijwerking sneller en nader worden onderzocht, zeker bij grootschalige vaccinatieprogramma’s is dit van groot belang. In opdracht van wie? En waarom Lareb wel, en een groep onafhankelijke wetenschappers niet?’

Hier en hier lees je meer over het oversterftemysterie.

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers voor 15 euro per jaar (incl. BTW) daarmee krijg je toegang tot exclusieve content en meer.

Scroll naar boven