Schaduwbankieren is een tikkende financiële tijdbom, zegt Kees de Kort

Gaan de banken weer omvallen? Kees de Kort vindt schaduwbankieren een veel groter risico. Financiële transacties die bedrijven en organisaties onder elkaar doen, zónder de banken. Een markt die juist dankzij de strenge controle op banken sinds de kredietcrisis een enorme vlucht heeft genomen, maar volledig onder de radar van de politiek, de centrale bankiers en de banken blijft.

Schaduwbankieren is de volgende financiële tijdbom, zegt Kees die denkt het onvergelijkbaar veel groter is dan het gewone bankieren. En het is totaal ongereguleerd. Als bedrijven in de problemen komt, zullen uiteindelijk de reguliere banken meegesleurd worden.

In de UK bleken zelfs de pensioenfondsen creatief actief op de markt van schaduwbankieren. Met alle ellende van dien toen de rente steeg. En dan zijn pensioenfondsen nog relatief braaf, er zijn veel roekelozer conwboys en haaien actief op de financiële markten. Er zijn honderdduizenden bedrijven en organisaties betrokken bij deze ondoorzichtige manier van geldverstrekken. ‘Er hebben mensen constructies bedacht die nog veel erger zijn dan die van de Engelse pensioenfondsen,’ zegt Kees ‘maar dat weten we nog niet’.

Als er weer een financiële crisis komt is dat in de ogen van Kees de Kort de schuld van de centrale banken. ‘Zij hebben ons verslaafd gemaakt aan gratis geld. Zij wilden niet toestaan dat er een paar bedrijven failliet zouden gaan, maar wilden koste wat kost alles aan de praat houden. Centrale bankiers zijn nog politieker dan politici zelf. Als het gezellig wordt moet een centrale bankier de tap sluiten, zodat het niet uit de hand loopt. Maar wat doen ze nu: ze draaien de tap nog verder open.’

Leden van de Club van Dwarskijkers kunnen dit gesprek ook als podcast luisteren op Spotify of zonder onderbrekende reclame hier bekijken. Lid ben je al voor een tientje per jaar.

Scroll naar boven