‘Val Dennis Wiersma is machtsgreep door de ambtelijke top van OCW’ *video*

De uiteindelijke val van Dennis Wiersma als minister voor Primair en Voortgezet onderwijs verliep redelijk geruisloos, zonder veel aandacht of ophef in de media. En dat is vreemd, want Wiersma is doelbewust ten val gebracht door de ambtelijke top van het ministerie van OCW, zegt Tweede Kamerlid Harm Beertema deze week in de NPO Podcast Op z’n Kop.

Wiersma is weggetreiterd omdat hij de macht wilde breken van de onderwijsbestuurders. Er is daarom een campagne tegen Wiersma opgezet waarin de ambtenaren van zijn eigen ministerie een kwalijke rol speelden, is de overtuiging van Beertema. ‘Een ambtenaar heeft, in het volle besef dat dit voor Wiersma de duw over de rand was, aan de NOS bevestigd dat er een fysiek incident plaatshad tijdens het congres in Bussum waar Wiersma sprak vlak voor zijn val.’ Van deze fysieke intimidatie heeft geen journalist een getuige kunnen vinden. Toch duikt het op in alle mediaberichten en is het een waarheid geworden, zonder waarheidsvinding.

De bevestiging van deze mysterieuze intimidatie door een van de ambtenaren van Wiersma in onacceptabel, vindt Beertema. ‘De ambtelijke top van het ministerie heeft daarmee een machtsgreep gepleegd. Als dit geen consequenties heeft kan je op geen enkel departement nog een politieke minister aanstellen die ook maar enigszins kan vertrouwen op zijn ambtelijke top. En dat is buitengewoon schadelijk.’

De ambtelijke top van OCW, dat is Marjan Hammersma. Die kennen we nog van haar geheime hotelovernachtingen met toenmalige NPO-baas en latere mislukte D66 wethouder van Amsterdam Shula Rijxman.

Hammersma ging als baas van het ministerie, waar naast onderwijs ook media onder valt, in gesprek met een klokkenluider die wantoestanden bij de NPO kwam melden. Die klokkenluider wist niet dat Hammersma dik bevriend was met de D66’er Rijxman.

Dat zaakje stonk, daarmee is niet gezegd dat alle zaakjes waarmee Hammersma zich bemoeit stinken, maar de val van Wiersma verdient meer onderzoek naar de kwalijke rol van zijn ambtenaren.

(foto Marjan Hammersma door Sebastiaan ter Burg – Utrecht, The Netherlands)

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor slechts 15 euro per jaar (incl. BTW) krijg je toegang tot exclusieve content en zorg je ervoor dat ik video’s en columns kan maken. Waarvoor dank!

Scroll naar boven