Waarom het maar goed is dat de parlementaire corona-enquête er niet komt.

Ik wilde net in de typemachine klimmen om uit te leggen waarom het maar goed is dat de parlementaire enquête naar de coronacrisis er nu niet komt, toen ik op Linkedin zag dat de onvolprezen vakbondsbestuurder Reinier Castelein dat al goed had verwoord:

Ik zou daaraan toe willen voegen dat het SCP rapport waarnaar Reinier verwijst een flinterdun onderzoekje is. Maar goed, wel een begin met het aanpassen van het narratief dat er alleen een paar verwapte chronisch teleurgestelde gekkies tegen de coronamaatregelen waren. Het blijkt (voor mij niet verrassend) om veel meer Nederlanders te gaan dan er op D66 stemmen.

Feit is, wat Reinier ook stelt, dat een parlementair onderzoek door de huidige Tweede Kamer zinloos is zolang daar nog partijen in de meerderheid zijn die het coronabeleid ontwierpen, steunden en uitvoerden.

Daar komt nog bij, wat Fleur Agema vorige week al zei in Op z’n Kop: tegen de tijd dat de uitkomsten van zo’n enquête in de Tweede Kamer besproken worden is misschien net het kabinet Van der Plas/Wilders aan de macht dat dan weer af moet treden. Daar zit geen zinnig mens op te wachten.

Maar! Er moet wel degelijk van alles onderzocht worden. De oversterfte-onderzoeken die eindelijk gaande zijn raken niet de kern en moeten worden uitgebreid, ook naar de thema’s die nu niet onderzocht mogen worden. De OVV-rapporten en de diverse Deloitte onderzoeken moeten eens écht besproken worden in de Tweede Kamer, waarbij de regeringspartijen (ja jullie, Wieke Paulusma, Judith Tielen en Joba van den Berg) vrijuit vanuit het belang van het volk dat zij vertegenwoordigen spreken, in plaats van het stutten van de regering.

Fleur Agema legde in Op z’n Kop uit dat de Kamer ook zonder parlementaire enquête commissie topambtenaren en anderen onder ede kan horen over hun dubieuze besluiten en ingrepen tijdens de coronacrisis. Laten we daar maar eens mee beginnen dan. Om van te leren, want ik ben het eens met Reinier: we moeten verder met elkaar. Samenleven, wat je standpunt in de coronacrisis ook was. Maar mensen die cruciale fouten hebben gemaakt mogen die wat mij betreft overdenken op een werkplek waar ze minder schade aan kunnen richten in de toekomst.

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor slechts 15 euro per jaar (incl. BTW) krijg je toegang tot exclusieve content en zorg je ervoor dat ik video’s en columns kan maken. Waarvoor dank!

Scroll naar boven