Wet Afluisteren Onschuldige Burgers *column*

De nieuwe Tijdelijke wet cyberoperaties zou beter de WAOB kunnen heten: de Wet Afluisteren Onschuldige Burgers. Deze en vorige week spraken Kamerleden met experts over het wetsvoorstel dat de digitale opsporing zo huiveringwekkend eenvoudig en veelomvattend maakt, dat ook de Raad van State bedenkingen heeft bij de schending van onze grondrechten.

Het werd een verbijsterende vertoning, een stille schreeuw om hulp door de belangrijkste expert, oud-rechter Mariëtte Moussault, die -vanwege de nieuwe wet- recent ontslag nam als voorzitter van de TIB, de commissie die toezicht moet houden op het afluisterwerk van de inlichtingendiensten. “Er gebeuren héle gróte dingen in Nederland,’ zei ze bijna wanhopig. ‘En ik mag u niet zeggen hoe groot. Het is verschrikkelijk groot, maar ik mag u niet informeren. Want ik heb geen zin daar vijftien jaar voor te gaan zitten.”

Wat de diensten allemaal uitvreten zullen wij dus niet te weten komen. Moussault gaat de gevangenis in als ze de Kamer en de samenleving eerlijk vertelt wat er allemaal illegaal gebeurt door de diensten die ons zogenaamd moeten beschermen.

De ministers Ollongren en Bruins Slot lieten zelfs de passages uit het jaarverslag van de TIB zwartlakken waarin Moussault voorbeelden noemde van de afluisterpraktijken van de geheime diensten.

De hele column is hier te lezen voor de leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW), daarmee krijg je toegang tot exclusieve content en steun je mijn werk zodat ik dingen uit kan zoeken, video’s kan maken en meer.

Scroll naar boven