5.000 windmolens op de Noordzee? Ik reken op de orka’s *column*

In hun onnavolgbare wijsheid hebben onze politici bedacht dat de Noordzee in 2050 de ‘energiecentrale’ van Europa moet zijn met 5.000 windmolens (!). Een kwart van het Nederlandse deel van de Noordzee wordt ermee volgebouwd. De windmolens moeten om ruimte vechten met de 4.500 kilometer pijpleidingen en 6.000 kilometer kabels die al op de zeebodem liggen. En er zijn plannen voor drijvende zonneparken op zee. Allemaal om de natuur te redden….

Wat het effect is van die reusachtige energie-industrie op de zee en het leven daar weten we niet, daar doet onder andere de Wageningen Universiteit nu onderzoek naar. Eerst vernielen, dan onderzoeken, zodat de uitkomst er niet meer toe doet want dan zijn er miljarden geïnvesteerd en kunnen we niet meer terug. Als de schade al te herstellen zou zijn.

Boskalis-topman Berdowski, de nieuwe zakelijke klaagmuur van ondernemend Nederland, huilt in de krant uit dat het bouwen van die windmolens op zee nog eens verliesgevend is ook en: ‘als er een walvis of orka in de buurt is, mogen we niet werken.’ Ik reken op de orka’s.

Hele column hier voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW) daarmee steun je mijn werk, krijg je toegang tot exclusieve content en meer.

Scroll naar boven