Praktijkscholen, decorstukken voor ijdele politici. Iedereen bij de opening, niemand op de begrafenis. *video*

Ze werden door vriend en vijand geprezen, maar stukadoors Michel en Peet Traub zitten alweer anderhalf jaar op hun handen nadat hun stukadoorschool om zeep werd geholpen door falende politici, luie ambtenaren en zakkenvullende consultants. Terwijl Mark Rutte er niet weg te slaan was toen alles goed ging. Hij was bij de opening, kwam op werkbezoek en sprak lovend over de praktijkschool van de Traub broers in de Tweede Kamer. Nu neemt hij de telefoon niet meer op als ze bellen.

Het verhaal van de Traub broers staat niet op zichzelf, ook de AmbachtsAcademie van Elrie Bakker werd kapot gemaakt. Kijk hier en hier de afleveringen terug waarin zij in een wanhoopspoging nog een laatste keer naar de Tweede Kamer en het ministerie van Onderwijs gaat om haar praktijkopleiding voor schoenmakers, smeden, glaszetters en kledingherstellers te redden.

Peet en Michel Traub nemen me mee naar Schiedam, naar Rijnmond Bouw, het opleidingsbedrijf voor bouwvakkers van Frank Knotter, dat net failliet is gegaan. Ook bij Frank kwamen alle hoogwaardigheidsbekleders feest vieren op de opening, namen ze veel mooie woorden mee maar deden ze niks om de school te laten slagen.

Zijn opleiding is failliet terwijl er twee straten verderop binnenkort door minister Dilan Yeşilgöz alweer een nieuwe praktijkschool wordt geopend. Weer mooie beloften als de camera’s draaien, maar daarna kijk er niemand meer naar om. Want niemand is echt geïnteresseerd in de leerlingen die het juist van deze scholen moeten hebben. Yeşilgöz financiert de nieuwe school van geld dat werd afgepakt van een crimineel, ze denkt dat dat werkt om jongeren uit de criminaliteit te houden. Peet en Michel Traub vertellen je hoe je dat écht succesvol moet doen. Met aandacht, een tosti en schop onder hun kont. De boevies laten voelen dat ponypackies geen carrière zijn. Een Traub stucadoor is effectiever dan vijftig politiemensen. Maar de regering gooit geld liever weg aan decorstukken voor hun ijdele feestjes.

Een verbijsterende nieuwe aflevering van mijn serie over de #Ambachtscrisis. Hier zonder onderbrekende reclame te bekijken en hier als podcast te luisteren voor leden van de Club van Dwarskijkers. Wil je mijn werk steunen? Word dan lid voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Dan krijg je wekelijks exclusieve content en meer. Een ander bedrag doneren mag ook.

Scroll naar boven