Alleen nieuwe politici is niet genoeg, Nederland wordt geregeerd door schaduwmacht *column*

Er is nu een unieke kans om de vastgelopen democratie weer te laten functioneren, maar dat vereist meer dan een stem op frisse politici die de ingesleten machtsspelletjes, waar Rutte en Kaag het van moesten hebben, in het Museum voor Wanbeleid opslaan. Het hele openbaar bestuur moet op zijn kop. Een bezem zal niet genoeg zijn, de hogedrukspuit moet op de diepere lagen van de macht.

Wij kiezen zogenaamd wel de mensen die ons land besturen en dat bestuur controleren, in de praktijk is de macht op onzichtbare plekken in handen van mensen van wie de gemiddelde Nederlander de naam niet kent. Er in Nederland een oerwoud van schaduwmacht gebouwd, vaak gefinancierd door vage clubjes als de Postcodeloterij, die ook het Koningshuis in de greep heeft. Er vloeien miljoenen euro’s van de loterij naar goede doelen van de Koning, Máxima en prinses Mabel. De vrouw van prins Maurits, Marilène, mag bij de loterij mede bepalen waar de miljarden euro’s naartoe gaan.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven