Dankzij Omtzigt krijgen we straks een VVD/Timmermans kabinet *scoop* *audiocolumn*

Het bericht dat Pieter Omtzigt aan de verkiezingen meedoet met een nieuwe partij werd zondagavond ontvangen als een boodschap van de verlosser maar het wordt een drama, vertelde ik maandagochtend op Radio Veronica tijdens mijn debuut als Politiek Duider des Vaderlands**

Hier een fragment, mijn hele bijdrage terugluisteren via de link onderaan dit artikel

Omtzigt hint in het interview dat hij aan Tubantia gaf nadrukkelijk op de mogelijkheid dat hij niet in alle kieskringen meedoet. Dat betekent dat mensen niet in heel Nederland op hem kunnen stemmen, maar bijvoorbeeld alleen in Overijssel. Dan haalt hij niet de 46 zetels die Maurice de Hond nu peilt, maar veel minder. Omtzigt zegt daarover zelf in de krant: ‘Ik moet zeggen dat dit verwachtingspatroon het er niet makkelijker op heeft gemaakt om de knoop door te hakken en te besluiten een eigen partij op te richten. Ik denk namelijk dat het niet verantwoord is om als nieuwe partij hiermee te beginnen. Dit land heeft geleerd van wat er met LPF en Forum voor Democratie is gebeurd. Dus nee, we willen niet naar in een keer de 46 zetels, maar een partij beginnen met verantwoorde groei.’

Dat is weliswaar verstandig van Omtzigt, maar het betekent wel dat er een wonder moet gebeuren om ons niet te laten eindigen met een kabinet van de VVD en Timmermans met met zijn linkse fusievrienden. Omdat Omtizgt nu meedoet wordt BBB gedecimeerd, die vallen terug van dik 20 zetels naar naar 10, 11 of 12 zetels volgens Maurice de Hond. Dat zal iets meer zijn als Omtzigt niet in alle kieskringen meedoet maar BBB maakt nu geen kans meer om de grootste partij te worden. Het effect hiervan is dat de VVD en PvdA/GL straks aan de macht komen, met de partij van Omtzigt en BBB als onderliggende deelnemers in een nieuw kabinet. Een rampzalig scenario. Maar Omtzigt heeft laten zien dat hij zelfs als solo-Kamerlid kabinetten om kan duwen, dus dat hij behouden blijft voor de Tweede Kamer is toch geweldig nieuws. Misschien komt met Omtzigt en Caroline van der Plas in de Kamer de komende jaren het dualisme eindelijk eens van de grond.

Ik deelde met Rick en de Veronica luisteraars ook nog twee belangrijke politieke scoops. Mijn hele bijdrage terugluisteren kan hier (zoeken op de uitzending van 21 augustus van Rick in de Morgen en dan het schuifje naar 2 uur en 14 minuten).

** Of mijn eenmalig optreden als politiek duider bij Veronica een vervolg krijgt? Wie weet!

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor maar 15 euro per jaar (incl. BTW) steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven