Onder Marx Rutte werd de ambtenarij zelfrijzend bakmeel *column*

Een Kamerlid kan een minister naar huis sturen, maar een (top)ambtenaar niet. Sterker nog, de situatie is inmiddels zo scheefgegroeid dat topambtenaren ministers kunnen laten sneuvelen, weten we sinds de verdachte val van onderwijsminister Dennis Wiersma. Ik opperde eerder al om de hogedrukspuit te zetten op deze ongecontroleerde macht, maar na het bestuderen van de laatste CBS-cijfers over de werkgelegenheid wil ik er nog een maatregel aan toevoegen. Ambtenaren zijn niet alleen veel te machtig geworden in Nederland, er komen er ook steeds meer.

Het openbaar bestuur blijkt een soort zelfrijzend bakmeel, je let even niet op en het klotst over de kom heen. In 2017 telde het Rijk 110.649 volledige banen, vier jaar later 131.132 en vorig jaar 146.746. Dat is een groei van bijna eenderde in vijf jaar tijd, zette EW Magazine op een rijtje.

.

Vrijwel de hele groei van de arbeidsmarkt in 2023 wordt betaald met belastinggeld onder het bewind van Mark Rutte. Marx Rutte bleek nog niet zo’n slechte vondst van De Telegraaf in 2012.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven