Medische wereld: verrotte fruitschaal met Ernst Kuipers als verrotte appel bovenop *video*

Arts en emeritus hoogleraar Jim Reekers schreef een VERBIJSTEREND boek over misstanden in de medische wereld. Reekers werkte tot aan zijn pensionering, drie jaar geleden, als interventieradioloog en hoogleraar in het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) en zag hoe zijn ambtgenoten in Nederlandse ziekenhuizen duizenden onnodige operaties uitvoerden en hun namen als auteur lieten noteren boven ‘wetenschappelijke’ publicaties die eigenlijk gewoon reclamefolders waren van farmaceuten of andere toeleveranciers van de medische wereld.

30 procent (!) van alle operaties is ONNODIG. Dat kost de maatschappij niet alleen handen vol geld, mensen worden ook ZONDER MEDISCHE NOODZAAK verminkt.

Zoals de 6.000 vrouwen per jaar (!) die in Nederland hun baarmoeder laten verwijderen door een gynaecoloog die geld ruikt, terwijl ze op een andere, veel minder ingrijpende manier van hun klachten verlost zouden kunnen worden.

Rick van Velthuysen en ik hoorden het verhaal van Reekers met klapperende oren aan in de nieuwe Op z’n Kop. Maar minister Ernst Kuipers weet als arts en oud-directeur van het grootste ziekenhuis van Nederland toch ook dat dit allemaal speelt? Waarom grijpt hij niet in, wilde ik van Reekers weten.

Reekers is voorzichtig met naming and shaming. Niet omdat hij bang is maar omdat, zoals hij in zijn boek schrijft, hij wil voorkomen dat ‘het probleem wordt gereduceerd tot één persoon, die dan als de rotte appel wordt gezien, terwijl vaak de hele fruitschaal stinkt’.

.

Dat is een mooi uitgangspunt, maar Reekers is gelukkig helder in de podcast: de man die als minister van VWS de rottende fruitschaal leeg moet kiepen is zelf onderdeel van het probleem. Kuipers deed als arts en ziekenhuisbaas volop mee aan het poenschepcircus waarin prominente artsen zoals hij zelf, betaald door de farmaceutische industrie, ‘wetenschappelijke onderzoeken’ publiceren om die tegen betaling op congressen op exotische plekken in de wereld te komen toelichten. Kijk even wat Reekers bij ons zegt, maar luister vooral ook de hele podcast (editie 114 in je podcastapp):

.

Zorg is na uitkeringen de allergrootste kostenpost op de rijksbegroting, er gaan meer dan 100 miljard euro belastinggeld naartoe. Dat kan en moet veel efficiënter besteed worden. Het móet in de verkiezingscampagne vooral over dit thema gaan!

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor maar 15 euro per jaar (incl. BTW) steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven