Gelukkig zijn we bijna van Kuipers af. Maar wie gaat de rot uit de medische wereld snijden? *column*

‘De waarheid is in de geneeskunde heel betrekkelijk,’ zegt emeritus hoogleraar Jim Reekers in zijn boek De Medische Omerta. ‘Er bestaan veel schijnwaarheden.’ Die schijnwaarden (leugens is een beter woord) worden actief gecreëerd door de medische industrie, de leveranciers van medicijnen, kunstheupen en ziekenhuisapparatuur. Zij vermommen hun reclamefolders als ‘wetenschappelijke publicaties’ en kopen geloofwaardigheid door de namen van prominente artsen als auteur boven de stukken te zetten. Vaak zonder dat de artsen er een letter aan meeschreven.

Die artsen hebben het veel te druk om patiënten te zien of onderzoek te doen, zij reizen op kosten van de medische industrie de wereld rond om op congressen te spreken, met presentaties op hun laptop die de marketingafdelingen van de medische bedrijven maken. ‘Het internationale circuit van medische congressen biedt mogelijkheden voor charlatans, kwakzalvers, oplichters, leugenaars, opportunisten, goochelaars, artiesten en soms zelfs regelrechte criminelen, schrijft Reekers.

En wie was wereldkampioen snoepreisjes? Ernst Kuipers. Kuipers, die ons in de coronacrisis met een uitgestreken gezicht voorhield dat we de wetenschap moesten volgen weet als geen ander hoe flinterdun deze ‘wetenschap’ is

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Heb je de podcast al beluisterd waarin professor Reekers met Rick en mij praat over zijn boek en de misstanden in de medische wereld? Editie 114 van Op z’n Kop staat in je podcastapp en is te vinden via deze link.

Scroll naar boven