De Volkskrant verspreidt desinformatie over het oversterftemysterie en weigert het te rectificeren *video*

Het onderzoek naar de tienduizenden onverklaarde doden sinds het begin van de coronacrisis verloopt stroef. Ik sprak al meerdere keren met gezondheidseconoom Dr. Eline van den Broek over dit oversterftemysterie en trok dan ook mijn wenkbrauwen op toen er op 29 augustus een juichbericht in de Volkskrant en NRC stond waarin werd verklaard dat het uitstellen van de bevolkingsonderzoeken naar kanker tijdens de pandemie geen invloed heeft gehad op de overlevingskansen van patiënten.

Dat is vreemd, want Eline van den Broek probeert juist boven water te krijgen of een deel van de oversterfte wél door dit uitstel wordt verklaard. Ik spreek Eline hierover en hoor met klapperende oren haar verklaring aan. Er blijkt helemaal geen onderzoek te zijn! De Volkskrant en NRC namen gewoon een persbericht over dat niet op onderzoek is gebaseerd.

Eline confronteerde Maarten Keulemans, de wetenschapsjournalist van de Volkskrant hiermee en die gaf het toe! Maar rectificeren? Ho maar. Kijk en huiver.

.

Leden van de Club van Dwarskijkers kunnen de video hier bekijken zonder onderbrekende reclame en hier beluisteren als podcast. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Dan steun je mijn werk zodat ik deze video’s kan blijven maken en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven