De eID, een monsterlijk werktuig waarmee hele bevolkingsgroepen uitgesloten kunnen worden *column*

De ontwikkeling van de eID is in een versnelling gekomen door de coronatoegangspas. Europese machtshebbers hebben toen ingezien hoe nuttig zo’n digitaal instrument is als je het gedrag van burgers wilt manipuleren.

Volgend jaar moet er al een eerste versie zijn van deze digitale portemonnee, waarin je hele hebben en houwen wordt vastgelegd: schulden, bezittingen, diploma’s, rijbewijzen, waar je woont, werkt en al dan niet verzekerd bent. Alle kaarten die je als weldenkend mens tegen de borst wilt houden zijn straks door allerlei snuiters in Europa in te zien, (tegen je) te gebruiken en te verhandelen.

Volgens D66-staatssecretaris Van Huffelen hoeven we ons daar geen zorgen over te maken, het gebruik van de eID wordt vrijwillig bezweert ze. Dat kan ze helemaal niet beloven want Nederland heeft maar een heel klein stemmetje in de Europese besluitvorming. We weten wat D66 bedoelt met vrijwillig: het door de strot van andersdenkenden duwen van zaken waar zij zélf geen enkel probleem mee hebben.

Hele column hier voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor een tientje per jaar, dan steun je mijn werk (dank daarvoor!) en mis je nooit iets.

Word lid
Scroll naar boven