Opdrachtgever oversterfte-onderzoek: vriendjespolitiek en belangenverstrengeling *column*

Tweede Kamerleden zouden zich af moeten vragen hoe wenselijk het is dat ZonMW de opdrachtgever is van het oversterfte-onderzoek dat, mits wél goed en onafhankelijk uitgevoerd, vervelend uit kan pakken voor de Minister van Volksgezondheid. Het ministerie van VWS is de allergrootste opdrachtgever en geldverstrekker van ZonMW.

Belangenverstrengeling

Het ondoorzichtige clubje heeft bovendien een bijzonder kwalijk trackrecord als het gaat om het beoordelen van onderzoeksaanvragen. Het wemelt er van de belangenverstrengeling en vriendjespolitiek legde het VPRO-programma Argos aantal jaar geleden bloot. Er werd onwettig met miljoenen euro’s aan subsidie gestrooid in allerlei schimmige procedures waar medici zelfs hun eigen onderzoeksvoorstellen beoordeelden.

Hugo de Jonge moest toen erkennen dat ZonMw de ‘schijn van belangenverstrengeling tegen had’. Kortom, de perfecte club als je iets wilt laten onderzoeken waarvan de échte uitkomst onder het tapijt moet blijven.

Hele column hier voor leden van de Club van Dwarskijkers. Voor een tientje per jaar ben je al lid, steun je mijn werk en mis je niks!

Word lid
Scroll naar boven