Doorbraak in oversterfte onderzoek: vaccinatiedata vrijgegeven.

Vrijdagavond, aan het begin van het kerstreces van de Tweede Kamer stuurde minister Kuipers van VWS een belangrijke brief naar de Kamer. Eindelijk wordt door het RIVM de vaccinatiedata vrijgegeven zodat deze toegevoegd kan worden aan de sterftestatistieken van het CBS. Daarmee kan het oversterftemysterie nu wél beter onderzocht worden.

Kuipers schrijft in zijn toelichting aan de Kamer dat mijn column (hij noemt het ‘een artikel’) van 16 december in De Telegraaf het laatste duwtje gaf.

Ik maak in deze column gehakt van het onderzoeken naar de oversterfte: ‘Het eerste deel van het onderzoek was al een farce. Het werd uitgevoerd door de huisleveranciers van de cijfers, het CBS en het RIVM. Zij gaven de klankbordgroep geen inzicht in de brondata en verscholen zich achter privacywetgeving waardoor allerlei databases die wél beschikbaar zijn niet gekoppeld werden. Voor het aanvullende onderzoek zijn door opdrachtgever ZonMW nu aan tien voorstellen subsidie toegekend. De voorstellen van de kritische klankbordleden Meester en Van den Broek zitten daar niet bij. Het voorstel van Ronald Meester, die de mogelijke relatie tussen mRNA vaccins en oversterfte wil analyseren, is afgewezen. Eline van den Broek is nog in onderhandeling over haar voorstel, dat meer inzicht moet geven over te laat gestelde diagnoses bij kankersoorten waarvoor bevolkingsonderzoeken werden uitgesteld tijdens de coronacrisis.’

De column is hier ook te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor een tientje per jaar, daarmee steun je mijn werk wat ik zeer waardeer!

Word lid

Inmiddels is het onderzoeksvoorstel van Eline van den Broek wél goedgekeurd door ZonMW en wordt nu dus ook de vaccinatiedata vrijgegeven.

Kortom: het helpt om kritische columns te schrijven. Het helpt dat jullie die columns volop delen via sociale media. Het helpt dat Pieter Omtzigt er gerichte Kamervragen over blijft stellen. Het helpt dat wetenschappers als Eline van den Broek en Ronald Meester zich blijven vastbijten in dit onderwerp, ook al levert het hen reputatieschade op.

Het kost tijd, veel moeite en ergernis, maar er zal een antwoord komen op de vraag waardoor de nu al 26.000 (!) onverklaarde extra doden stierven in 2021 en 2022.

Ronald Meester en Eline van den Broek legden op het NPO Podcastevent in Tivoli deze zomer al uit waarom het zo belangrijk is dat de vaccinatiedata beschikbaar komen.

Twee maanden geleden besprak ik met Eline wat er moet gebeuren om de verklaringen voor de oversterfte boven water te krijgen.

Voor de eerste coronapatiënt werd de uitzending van Nieuwsuur onderbroken, elke coronadode werd vermeld in het Journaal. Maar de 26.000 onverklaarde doden worden onder het tapijt geschoven. Het zijn er inmiddels zoveel dat iedereen wel iemand kent die ontijdig overleed of een geliefde verloor en met grote vraagtekens achterbleef.

Toen ik in maart 2020 mijn ‘dorre hout’ column schreef viel heel Nederland over me heen. Ik mocht niet benoemen dat het gezond is om te accepteren dat stokoude mensen aan het einde van hun lange leven overlijden. Maar nu moeten we blijkbaar wél zomaar accepteren dat 26.000 mensen (waarvan een flink deel in de leeftijdscategorie van 50 tot 80 jaar zit) onverklaard stierven. Daar kan en zal ik mij niet bij neerleggen.

Scroll naar boven