De EU wil 25 procent (!) van onze voedselmaakgrond ‘teruggeven aan de natuur’ #DDDEU

De rampzalige natuurherstelwet (een van de Brusselse erfenissen van Frans Timmermans) is in april weliswaar nog niet in stemming gebracht in de EU, maar dat betekent niet dat hij van tafel is. Het gevaar is nog niet geweken.

Marianne Zwagerman sprak eerder al met Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP over de gevolgen van deze wet, die volgens hem een nieuwe grote crisis bovenop de stikstofcrisis zal veroorzaken.

Marianne kijkt samen met Ruissen terug op het debat met minister Adema van Landbouw over deze wet. Daar schetste Tweede Kamerlid Cor Pierik, die lang voor het CBS werkte, wat het gaat betekenen voor onze voedselzekerheid. Als de EU haar zin krijgt moet Nederland maar liefst 25 PROCENT van de grond die nu wordt gebruikt voor de productie van voedsel ’teruggeven aan de natuur’, of zoals Marianne dat noemt: overhandigen aan de Groene Maffia.

Verder loog minister Adema keihard in het debat over het mestbeleid. Marianne zet zijn uitspraken naast elkaar. Eerst beweert Adema dat hij de wetenschappelijk onderbouwing van het Europese mestbeleid niet kent (dat kan kloppen, want die is er niet!), daarna beweert hij glashard tegen Caroline van der Plas dat alle wetenschappelijke publicaties bij de EU zijn aangeleverd. Het kan niet allebei waar zijn.

‘Absurd wat hier gebeurt,’ zegt Ruissen. ‘Ik heb het met verbazing aanschouwd. Dan ben je toch onverantwoord bezig met beleid! Als je weet dat het niet wetenschappelijk onderbouwd is, dan moet je als minister zelf ook bereid zijn om naar Brussel te gaan. De EU ziet dit gedrag van onze regering natuurlijk ook, dat ze zelf al niet eens meer voor de mestderogatie vechten.’

En dat vechten heeft volgens Ruissen, die zelf als landbouwwoordvoerder al sinds 2019 meeloopt in de EU, wel degelijk zin. Zo kreeg Ruissen het bijvoorbeeld voor elkaar dat er een stokje wordt gestoken voor de wolf in Nederland. Dankzij zijn inspanningen komt er een afschotgebod. Met andere woorden: we mogen de wolf straks doodschieten.

Een boeiend gesprek met deze goed ingevoerde Europarlementariër, die nog wel een paar stemmen moet winnen om zijn plekje na 6 juni veilig te stellen. Deze uitzending is exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers ook als podcast te beluisteren. Fijn als je lid wordt, daarmee maak je deze uitzendingen mogelijk.

Scroll naar boven