Een SG als premier? Is dan nou een goed idee? Of is het een staatsgreep door ambtenaren? #DDDF

Nu Marianne Zwagerman is bijgekomen van de eerste schok dat de geheime dienst-baas die in de coronatijd ook dossiers van haar liet aanleggen nu de minister-president wordt, is het tijd voor een bredere blik met de altijd nuchtere Maurice de Hond.

Kijken we hier naar een staatsgreep door topambtenaren die Nederland nog meer gaan omvormen naar een technocratie, of is het juist een briljante greep van Wilders waarmee hij de criticasters die op ramkoers lagen om elke kandidaat MP verdacht te maken heeft uitgeschakeld?

Hoe dan ook wordt ons land straks geregeerd door ambtenaren, een gedachte waar Marianne jeuk van krijgt.

En moeten we de omstreden rol van Schoof in de coronatijd dan zomaar vergeten? Ons land komt al steeds meer in de greep van de geheime diensten waarvoor hij ook verantwoordelijk was. in mei 2022 noemde Marianne het in haar BNR column al een stille staatsgreep, toen uit de WOB-documenten bleek dat NCTV in de coronacrisis een ongekende macht naar zich toetrok. 

Vragen, vragen, vragen. Waar zitten de pluspunten van deze plotselinge wending in het formatiespel?

Maurice en Marianne praten erover in een live uitzending van Dwars door de Formatie vanavond -woensdag 29 mei- om 20.30 uur op YouTube. Je subsidievrije lichtpuntje tussen Sophie en Jeroen en Op1. Kijk en praat je weer mee?

De uitzending komt later ook als podcast beschikbaar op DwarsNieuws, exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers. Ben je nog geen lid, word het dan snel. Het kost maar 15 euro per jaar (incl. 9% BTW) en daarmee maak je ons werk mogelijk en krijg je toegang tot alle columns en meer.

Scroll naar boven