De oogst gaat verloren terwijl Zuckerberg het water opslurpt *column*

Onze digitale verworvenheden zijn niet zonder consequenties. De eindeloze grauwe hallen vol zoemende servers die het gemak van Spotify, routeplanners, vertaalprogramma’s, en kentekenherkenning mogelijk maken slurpen niet alleen je leven, je privacy, bizar veel stroom en het landschap op. Ze strijden ook met tomaten en maiskolven om het zomerse schaarse water. In Nederland is er gefoeter op datacenters vanwege het stroomverbruik en de verdozing, in Zuid-Europa is het een gevecht van leven op dood.

Door de droogte zal dit jaar in Midden-Spanje vrijwel de hele oogst verloren gaan, maar Mark Zuckerberg wil er een datacenter bouwen dat 665 miljoen liter koelwater per jaar nodig heeft. Of dat getal klopt is maar de vraag, want techbedrijven houden niet bij hoeveel water ze erdoor jassen en als ze het al weten liegen ze erover.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven